Σκόρδο - βασικές ιδιότητες

Το σκόρδο είναι ένα λαχανικό χαμηλών θερμίδων με χαρακτηριστική γεύση και οσμή, το οποίο περιέχει διάφορες ουσίες με ευρύ φάσμα βιολογικής και φαρμακολογικής δραστηριότητας. Η τακτική συμπερίληψη του σκόρδου στη διατροφή συνδέεται με πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Το σκόρδο αναγνωρίζεται ευρέως ως φυσικό αντιβιοτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και να υποστηρίξει τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και πολλών άλλων παθήσεων της υγείας.
- Σκόρδο - διατροφικές αξίες
- Σκόρδο - καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες
- Σκόρδο - αντιδιαβητικές ιδιότητες
- Σκόρδο - αντικαρκινικές ιδιότητες
- Σκόρδο - αντιμικροβιακές ιδιότητες
- Σκόρδο - αντενδείξεις
Σκόρδο - διατροφικές αξίες
Οι ιδιότητες του σκόρδου που προάγουν την υγεία οφείλονται κυρίως στην παρουσία οργανικών σουλφιδίων, και ήδη ιδιαίτερα της αλλικίνης. Η αλλικίνη είναι μια βιοδραστική ένωση που σχηματίζεται από την αλλικίνη ως αποτέλεσμα της βλάβης του βολβού του σκόρδου, όπως το κόψιμο ή η σύνθλιψη μιας σκελίδας σκόρδου. Παρουσιάζει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές, αντιπρωτοζωικές, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες. Εκτός από την προαναφερθείσα αλλικίνη, το σκόρδο περιέχει σαπωνίνες, καροτενοειδή (π.χ. β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), φλαβονοειδή (π.χ. ρουτίνη, κερκετίνη, μυρικετίνη, απιγενίνη), φαινολικά οξέα και ελεύθερα αμινοξέα (π.χ. αργινίνη και μεθειονίνη). Το σκόρδο είναι επίσης πηγή βιταμινών (βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και ανόργανων συστατικών (ιδίως καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, χαλκού και σεληνίου). Μια μεσαία σκελίδα σκόρδου (5 g) παρέχει μόλις 7,5 kcal.
Σκόρδο - καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες
Το σκόρδο έχει καλά τεκμηριωμένες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές, αντιυπερτασικές, αντιαθηροσκληρωτικές, ινωδολυτικές (δηλαδή ενισχύει τη διαδικασία διάσπασης των θρόμβων) και αγγειοπροστατευτικές (δηλαδή σφραγίζει το ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων) ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά σκόρδο έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης LDL (της λεγόμενης κακής χοληστερόλης) στο αίμα τους. Τα συμπληρώματα σκόρδου που λαμβάνονται σε ημερήσια δόση 600 έως 1.200 mg, μπορεί επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και να αυξήσουν ελαφρώς τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας HDL (της λεγόμενης καλής χοληστερόλης) στο αίμα. Το σκόρδο αναστέλλει την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον γαστρεντερικό σωλήνα και μειώνει την εσωτερική παραγωγή χοληστερόλης στο σώμα, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν επίσης ότι το σκόρδο μειώνει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση και μάλιστα περισσότερο σε ασθενείς με υπέρταση όταν το σκεύασμα σκόρδου λαμβάνεται σε δόση 600 mg ημερησίως για 3 μήνες.
Σκόρδο - αντιδιαβητικές ιδιότητες
Το σκόρδο αποτελεί συνιστώμενο διατροφικό συστατικό για ασθενείς που παλεύουν με τον διαβήτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, λόγω των υπογλυκαιμικών (δηλαδή της μείωσης της γλυκόζης του αίματος) και αντιδιαβητικών ιδιοτήτων του. Η τακτική συμπερίληψη σκόρδου στη διατροφή μπορεί να συμβάλει σε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (από 10,90 έως 21,02 mg/dl) και σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), η οποία αποτελεί καλό δείκτη για την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου γλυκαιμικού ελέγχου. Το σκόρδο παρουσιάζει υπογλυκαιμικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται σε δόση 600 έως 1.200 mg ημερησίως για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για 1-2 χρόνια. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου δεν προκαλεί απώλεια βάρους, αν και η συμπληρωματική χορήγηση σκόρδου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της περιφέρειας μέσης.
Σκόρδο - αντικαρκινικές ιδιότητες
Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει το σκόρδο ως ένα φυτό με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Υποστηρίζεται ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου οφείλονται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε αλλικίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρέσκου ή μαγειρεμένου σκόρδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου κατά 47-51% και καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20-31%.
Σκόρδο - αντιμικροβιακές ιδιότητες
Το σκόρδο παρουσιάζει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, ή ακριβέστερα, έχει βακτηριοκτόνο δράση σε πολλά θετικά κατά Gram και αρνητικά κατά Gram βακτηριακά είδη. Έχει τεκμηριωθεί ότι το σκόρδο μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων όπως: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae. Αναφέρεται επίσης ότι το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των αντιβιοτικών έναντι ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών. Το σκόρδο έχει επίσης ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες, οπότε η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κρυολογημάτων που προκαλούνται από ιούς. Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που έπαιρναν σκόρδο είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κρυολόγημα και ταυτόχρονα να αναρρώνουν ταχύτερα από μια ιογενή λοίμωξη.
Πώς τρώτε σκόρδο;
Το μεγαλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη σύνθλιψη ή τη σύνθλιψη μιας φρέσκιας σκελίδας σκόρδου, χωρίς θερμική επεξεργασία. Όταν εκτίθεται σε θερμότητα (π.χ. τηγάνισμα), το σκόρδο χάνει κάποιες από τις βιοδραστικές του ενώσεις και μειώνει τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η ημερήσια δόση σκόνης σκόρδου στην οποία αναμένεται να εμφανιστούν οι επιθυμητές ιδιότητες που προάγουν την υγεία κυμαίνεται από 600 έως 1.200 mg ημερησίως. Μπορεί να υποτεθεί, πολύ απλά, ότι 1000 mg (1 g) σκόνης σκόρδου ισοδυναμούν με μισή φρέσκια σκελίδα σκόρδου (2500 mg - 2,5 g).
Σκόρδο - αντενδείξεις
Το σκόρδο είναι ένα λαχανικό που είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, αν και μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες από την κατανάλωση σκόρδου περιλαμβάνουν κακοσμία του στόματος, γαστρεντερικά παράπονα (συμπεριλαμβανομένων καούρας, ρέψιμο, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος), αιμορραγία και αλλεργικές αντιδράσεις. Η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις επιδράσεις των αντιπηκτικών, αντιαιμοπεταλιακών και αντιδιαβητικών φαρμάκων.
Πηγές:
- Shabani E, Sayemiri K, Mohammadpour M.: The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis. Prim Care Diabetes. 2019 Feb;13(1):28-42.
- Ried K.: Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα, βελτιώνει την αρτηριακή ακαμψία και τον εντερικό μικροβιόκοσμο: Μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1472-1478.
- Ried K, Toben C, Fakler P.: Επίδραση του σκόρδου στα λιπίδια του ορού: μια επικαιροποιημένη μετα-ανάλυση. Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99.
- Ried K.: Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα, ρυθμίζει τη χοληστερόλη ορού και διεγείρει την ανοσία: Μια επικαιροποιημένη μετα-ανάλυση και ανασκόπηση. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S.
- Kodali RT, Eslick GD: Μετα-ανάλυση: Μειώνει η πρόσληψη σκόρδου τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου; Nutr Cancer. 2015;67(1):1-11.
- Wan Q., Li N., Du L., et al.: Allium vegetable consumption and health: An umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. Food Sci Nutr. 2019 Jul 10;7(8):2451-2470.

WPC - όλα για το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος
