Δωρεάν παράδοση στην Πολωνία από 200 PLN. Δωρεάν αποστολή σε PL από PLN 200 Αποστολή εντός 24 ωρών Χαμηλού κόστους διεθνής αποστολή Στην αγορά από το 2005 Blog Βοήθεια Κατηγορίες Κατασκευαστές MENU Blog Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο!

Λίγα λόγια για το λάδι καρύδας

Λίγα λόγια για το λάδι καρύδας
09 Οκτώβριος 2024
Αναρτήθηκε από: Mateusz Durbas Times Διαβάστε: 1741 Σχόλια: 0

Μέχρι πρόσφατα, το έλαιο καρύδας θεωρούνταν μια υπερτροφή που πιστωνόταν με οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας για το τηγάνισμα και την παρασκευή υγιεινών γλυκών σνακ και για την περιποίηση του δέρματος. Ας μάθουμε λοιπόν ποιες ιδιότητες έχει το λάδι καρύδας και αν αξίζει να το χρησιμοποιούμε.

Λάδι καρύδας - σύνθεση

Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές βρώσιμο λίπος σε όλο τον κόσμο, το οποίο εξάγεται από τη σάρκα ώριμων καρύδων. Το λάδι καρύδας αποτελείται κατά 82% από κορεσμένα λιπαρά οξέα, 6% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) και 2% από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολενικό οξύ). Από τα κυρίαρχα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας, σχεδόν τα μισά είναι λαυρικό οξύ και τα υπόλοιπα είναι μυριστικό οξύ (έως 21%), παλμιτικό οξύ (σχεδόν 10%), στεατικό οξύ (πάνω από 3%) και λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας.

Λάδι καρύδας - τύποι και ιδιότητες

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ελαίου καρύδας, δηλαδή το λάδι κόπρα (η αποξηραμένη σάρκα των σπόρων του φοίνικα καρύδας) και το παρθένο λάδι καρύδας. Και οι δύο τύποι ελαίου καρύδας έχουν παρόμοιο προφίλ λιπαρών οξέων. Το παρθένο έλαιο καρύδας περιέχει υψηλότερες ποσότητες βακτηρίων γαλακτικού οξέος (ιδίως Lactobacillus plantarum και Lactobacillus paracasei) και βιοδραστικές ουσίες με καλά τεκμηριωμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινολικές ενώσεις. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, το ανεπεξέργαστο έλαιο καρύδας μπορεί να εμφανίσει αντιμικροβιακές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε βακτήρια γαλακτικού οξέος που παράγουν βακτηριοκίνες, ουσίες με βακτηριοκτόνα αποτελέσματα.

Λάδι καρύδας - πού μπορεί να βρεθεί;

Το έλαιο καρύδας είναι εύκολα διαθέσιμο σήμερα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ καθώς και σε μικρότερα εκπτωτικά καταστήματα τροφίμων. Στα καταστήματα μπορούμε να βρούμε το φθηνότερο εξευγενισμένο λάδι καρύδας, δηλαδή χωρίς την ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά της καρύδας, και το ακριβότερο μη εξευγενισμένο, ψυχρής έκθλιψης λάδι καρύδας (έξτρα παρθένο), το οποίο χαρακτηρίζεται από τη φυσική γεύση και μυρωδιά της καρύδας. Το έλαιο καρύδας συναντάται επίσης σε τρόφιμα όπως τροποποιημένο γάλα σε σκόνη για παιδιά, μαλακή μαργαρίνη (για επάλειψη στο ψωμί), μπισκότα, γκοφρέτες, μπάρες, πραλίνες, γεμιστές σοκολάτες, καραμέλες, κρεμώδεις σάλτσες για βραδινά πιάτα, κρεμώδεις επαλείψεις για ψωμί, vegan ισοδύναμα παραδοσιακών τυριών από αγελαδινό γάλα ή άλλα οπληφόρα. Οι κατασκευαστές τροφίμων στρέφονται όλο και περισσότερο στο λάδι καρύδας για να αντικαταστήσουν το ανθυγιεινό φοινικέλαιο.

Λάδι καρύδας - είναι καλό για την καρδιά;

Η συχνή συμπερίληψη του ελαίου καρύδας στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λάδι καρύδας χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας LDL (της λεγόμενης κακής χοληστερόλης) στο αίμα. Οι χρόνια υψηλές συγκεντρώσεις λιποπρωτεϊνών του κλάσματος LDL αποτελούν βασική αιτία της αθηροσκλήρωσης των αιμοφόρων αγγείων. Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά της χοληστερόλης από το ήπαρ στα αρτηριακά τοιχώματα και μπορούν να προκαλέσουν αγγειακή απόφραξη και τοπική φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν σαφώς ότι το έλαιο καρύδας αυξάνει σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη, τη χοληστερόλη του κλάσματος LDL και τη χοληστερόλη του κλάσματος HDL, σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια (π.χ. κραμβέλαιο, ηλιέλαιο, σαφράν, ελαιόλαδο).

Stetoskop z tabliczką z napisem cholesterol

Με τι να αντικαταστήσετε το λάδι καρύδας στη διατροφή;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, το λάδι καρύδας δεν πρέπει να θεωρείται υγιεινό φυτικό λίπος με ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Όλα τα άτομα με αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χοληστερόλης του κλάσματος LDL στο αίμα θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ελαίου καρύδας και να προτιμούν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το ψυχρής έκθλιψης λάδι κανόλα, το λάδι αβοκάντο, την καλής ποιότητας μαλακή μαργαρίνη, το χούμους, το αβοκάντο και τους ανάλατους και μη ζαχαρούχους ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα, σπόρους και κουκούτσια.

Το λάδι καρύδας μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τοπική εφαρμογή του ελαίου καρύδας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας (ΑΔ). Το έλαιο καρύδας έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση και επομένως μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της ατοπικής δερματίτιδας και να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος. Έχει επίσης προταθεί ότι το έλαιο καρύδας που εφαρμόζεται τοπικά μπορεί να προστατεύει σε κάποιο βαθμό το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Επιπλέον, το έλαιο καρύδας μπορεί να αποτρέψει τη φθορά των μαλλιών που προκαλείται από την απώλεια πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια θεραπειών περιποίησης μαλλιών και τη χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαίου καρύδας στα μαλλιά και το δέρμα.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη τερηδόνας

Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι το ξέπλυμα του στόματος με λάδι καρύδας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της στοματικής υγείας και μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση τερηδόνας. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να διαλύσετε μία κουταλιά της σούπας μη επεξεργασμένο λάδι καρύδας (παρθένο) στο στόμα και να το ρουφήξετε για 15 λεπτά, κατανέμοντάς το σε όλο το στόμα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, φτύστε το λάδι καρύδας στον κάδο απορριμμάτων.

Πηγές:

  • Unhapipatpong C, Shantavasinkul PC, Kasemsup V, et al: Tropical Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta Analyses. Nutrients. 2021 May 4;13(5):1549.
  • Teng M, Zhao YJ, Khoo AL, et al: Impact of coconut oil consumption on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2020 Mar 1;78(3):249-259.
  • Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM.: The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. 2020 Mar 10;141(10):803-814.
  • Unhapipatpong C., Shantavasinkul P., Warodomwichit D., et al: Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Curr Dev Nutr. 2020 Jun; 4(Suppl 2): 571.
  • Wallace TC.: Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019 Feb;38(2):97-107.
  • Sacks FM.: Coconut Oil and Heart Health: Fact or Fiction? Circulation. 2020 Mar 10;141(10):815-817.
  • Jayawardena R, Swarnamali H, Ranasinghe P, et al: Health effects of coconut oil: Summary of evidence from systematic reviews and meta-analysis of interventional studies. Diabetes Metab Syndr. Mar-Apr 2021;15(2):549-555.