Δωρεάν παράδοση στην Πολωνία από 200 PLN. Δωρεάν αποστολή σε PL από PLN 200 Αποστολή εντός 24 ωρών Χαμηλού κόστους διεθνής αποστολή Στην αγορά από το 2005 Blog Βοήθεια Κατηγορίες Κατασκευαστές MENU Blog Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο!

Βιταμίνη Ε - δράση και ιδιότητες

Βιταμίνη Ε - δράση και ιδιότητες
09 Οκτώβριος 2024
Αναρτήθηκε από: Mateusz Durbas Times Διαβάστε: 1871 Σχόλια: 0

Η βιταμίνη Ε είναι μια ομάδα οκτώ λιποδιαλυτών οργανικών ενώσεων (τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες), οι οποίες αναφέρονται ως η βιταμίνη της νεότητας. Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, καθώς δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και ρυθμιστής πολλών μεταβολικών διεργασιών. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του τη βιταμίνη Ε, επομένως πρέπει να παρέχεται με τη διατροφή.

Ποιες λειτουργίες έχει η βιταμίνη Ε στο ανθρώπινο σώμα;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποιες ιδιότητες εμφανίζει η βιταμίνη Ε και ποια επίδραση έχει η συμπληρωματική χορήγησή της στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως αποδεικνύεται, η βιταμίνη Ε είναι ένα γνωστό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, χάρη στις οποίες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων (π.χ. αρτηριοσκλήρυνση, στεφανιαία νόσος), των νευροεκφυλιστικών ασθενειών (νόσος Αλτσχάιμερ και νόσος Πάρκινσον), του καρκίνου (π.χ. καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του μαστού) και των οφθαλμικών παθήσεων (καταρράκτης). Επιπλέον, η βιταμίνη Ε εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των ανδρικών και γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τη διακυτταρική σηματοδότηση. Η βιταμίνη Ε έχει ευεργετική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα αυξάνοντας τη συγκέντρωση του σπέρματος και βελτιώνοντας την κινητικότητα του σπέρματος. Η βιταμίνη Ε αποτρέπει επίσης τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων, αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και προστατεύει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από την οξείδωση. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε έχει ευεργετική επίδραση στο δέρμα, καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, βελτιώνει την αιμάτωσή του και ενισχύει τον συνδετικό ιστό από τον οποίο αποτελείται το χόριο.

Απαίτηση βιταμίνης Ε

Η απαίτηση σε βιταμίνη Ε εξαρτάται από τα ατομικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο και η φυσιολογική κατάσταση, καθώς και από τις λειτουργικές αλλαγές στο γαστρεντερικό σύστημα. Επιπλέον, η ανάγκη για βιταμίνη Ε επηρεάζεται από το είδος της τροφής που καταναλώνεται, συμπεριλαμβανομένης της παροχής άλλων αντιοξειδωτικών βιταμινών και του είδους του λίπους που καταναλώνεται. Τα πολωνικά πρότυπα για τη βιταμίνη Ε, που καθορίζονται στο επίπεδο επαρκούς πρόσληψης (ΑΙ), υποδεικνύουν ότι οι ενήλικοι άνδρες πρέπει να παρέχουν 10 mg ισοδύναμης α-τοκοφερόλης κάθε ημέρα και οι ενήλικες γυναίκες 8 mg. Μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού οι γυναίκες θα πρέπει να παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε, 10 mg και 11 mg ισοδύναμης α-τοκοφερόλης, αντίστοιχα.

Βιταμίνη Ε - διατροφικές πηγές

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται τόσο σε φυτικά όσο και σε ζωικά προϊόντα. Οι κύριες διατροφικές πηγές της είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, οι σπόροι, τα προϊόντα δημητριακών, το κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα λαχανικά και φρούτα. Μεταξύ των προϊόντων που περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Ε είναι:

  • φυτικά λίπη, π.χ. έλαια (π.χ.: ηλίανθος, κρόκος,
    κραμβέλαιο, φύτρα σιταριού, ελαιόλαδο), μαλακή μαργαρίνη,
    βούτυρο.
  • ξηροί καρποί, π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια.
  • σπόροι και σπόροι, π.χ. ηλιόσποροι, σουσάμι, κολοκυθόσποροι.
  • προϊόντα δημητριακών, π.χ. πίτουρο σίτου, πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής άλεσης.
  • λαχανικά και φρούτα, π.χ.: σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, λάχανο σαβαγιάρ,
    μαϊντανός, πιπεριές, αβοκάντο, βατόμουρα.

Ziarna i produkty bogate w witaminę E

Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε

Λόγω του γεγονότος ότι η βιταμίνη Ε βρίσκεται συνήθως σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε που προκύπτει από μια κακώς διαφοροποιημένη διατροφή είναι σχετικά σπάνια. Ένας από τους κύριους παράγοντες που μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι η μειωμένη εντερική απορρόφηση του λίπους. Ειδικότερα, οι ασθενείς με κυστική ίνωση, σύνδρομο βραχέος εντέρου, χολόσταση (διαταραχή της εκροής της χολής από το ήπαρ προς το δωδεκαδάκτυλο) και εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Ε. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία, διαταραχή της όρασης, διαταραχή του συντονισμού και της ισορροπίας, απώλεια της ιδιοδεκτικής αίσθησης, μερική κατάργηση των αντανακλαστικών, διαταραχή της ομιλίας και σχηματισμό θρόμβων αίματος και εμβολών λόγω διαταραχής της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων.

Βιταμίνη Ε - επιπτώσεις της περίσσειας

Η περίσσεια διαπιστώνεται πολύ σπάνια και μόνο κατά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε. Χαρακτηρίζεται επίσης από χαμηλή τοξικότητα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ανεπτυγμένους μηχανισμούς για την αποτροπή της υπερβολικής συσσώρευσής της. Περίσσεια βιταμίνης Ε μπορεί να εμφανιστεί όταν γίνεται επανειλημμένη υπέρβαση του επιτρεπόμενου μέγιστου επιπέδου πρόσληψης, το οποίο είναι 300 mg ημερησίως για τους ενήλικες. Αντίθετα, 2.000 mg ημερησίως βιταμίνης Ε θεωρούνται τοξική ημερήσια πρόσληψη. Η περίσσεια βιταμίνης Ε οδηγεί σε αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Ως εκ τούτου, η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε σε συνδυασμό με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ιδίως εάν η πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι χαμηλή. Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, έχει προταθεί ότι η περίσσεια βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθείς.

Πηγές:

  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Nutrition standards for the Polish population and their application. Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας - Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής, 2020.
  • Chen G, Wang J, Hong X, et al: Dietary vitamin E intake could reduce the risk of lung cancer: evidence from a meta-analysis. Int J Clin Exp Med. 2015 Apr 15;8(4):6631-7.
  • Abner EL, Schmitt FA, Mendiondo MS, et al: Vitamin E and all-cause mortality: a meta-analysis. Curr Aging Sci. 2011 Jul;4(2):158-70.
  • Schürks M, Glynn RJ, Rist PM, et al: Effects of vitamin E on stroke subtypes: meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2010 Nov 4;341:c5702.
Συνιστώμενες πηγές βιταμίνης Ε