Η κανέλα ως θαυματουργό μπαχαρικό

Η κανέλα είναι ένα γνωστό και αγαπητό μπαχαρικό με χαρακτηριστική γεύση και οσμή, το οποίο εξάγεται από το φλοιό του δέντρου κανέλας. Ως μπαχαρικό, η κανέλα χρησιμοποιείται όχι μόνο σε γλυκά αρτοσκευάσματα, αλλά και στο πρωινό πλιγούρι βρώμης και χυλό και σε μεσημεριανά πιάτα με κρέας. Η κανέλα περιέχει μεγάλη ποικιλία βιοδραστικών ουσιών που εμφανίζουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία.
- Κινέζικη ή κανέλα Κεϋλάνης;
- Κανέλα - διατροφικές αξίες
- Κανέλα - ιδιότητες
- Κανέλα - πού να αγοράσετε και πώς να χρησιμοποιήσετε;
- Κανέλα - αντενδείξεις
Κινέζικη ή κανέλα Κεϋλάνης;
Η κανέλα εξάγεται από το φλοιό διαφόρων ειδών κανελόδεντρων, αν και δύο είδη είναι τα πιο δημοφιλή, δηλαδή η κανέλα Κεϋλάνης(Cinnamomum zeylanicum) και η κινεζική κανέλα(Cinnamomum cassia). Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται κυρίως από τη Σρι Λάνκα, τη Μαδαγασκάρη, τα νησιά Σούντα, τον Μαυρίκιο και την Ινδία. Αντίθετα, η κινεζική κανέλα, η οποία είναι πιο συχνά διαθέσιμη στα πολωνικά παντοπωλεία, καλλιεργείται κυρίως στη νότια Κίνα, καθώς και στο Βιετνάμ και τη Βιρμανία. Η κινεζική κανέλα είναι πολύ φθηνότερη από την κανέλα Κεϋλάνης και χαρακτηρίζεται από ένα πιο έντονο άρωμα και μια πιο αισθητή οξεία και πικάντικη γεύση. Επιπλέον, η κινεζική κανέλα είναι πιο σκούρα, σκληρή και τραχιά σε σύγκριση με την κανέλα Κεϋλάνης. Ωστόσο, η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δύο ειδών κανέλας είναι η περιεκτικότητά τους σε ενώσεις που ονομάζονται κουμαρίνες, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν ηπατοβλαβή δράση. Λοιπόν, η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει περίπου 250 φορές λιγότερες κουμαρίνες από την κινεζική κανέλα, γι' αυτό και συνιστάται περισσότερο ως μπαχαρικό για διάφορα πιάτα.
Κανέλα - διατροφικές αξίες
Η κανέλα είναι μια καλή πηγή πολλών διαφορετικών ουσιών με ευρύ φάσμα βιολογικής και φαρμακολογικής δραστηριότητας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την κανέλα θαυματουργό μπαχαρικό λόγω της περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μεταξύ των σημαντικότερων αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στην κανέλα, είναι οι κατεχίνες και τα φαινολικά οξέα όπως το κινναμικό οξύ, το βανιλικό οξύ, το γαλλικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, το πρωτοκατεχικό οξύ, το p-κουμαρικό οξύ, το συριγγικό οξύ, το φερουλικό οξύ και το υδροξυβενζοϊκό οξύ. Οι κουμαρίνες και η κανναμαλδεΰδη που απαντώνται φυσικά στο φλοιό του δέντρου της κανέλας είναι κυρίως υπεύθυνες για τη γεύση και την οσμή της κανέλας. Οι πολυφαινόλες και η κανναμαλδεΰδη πιστεύεται ότι ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία από την τακτική συμπερίληψη της κανέλας στη διατροφή.
Κανέλα - ιδιότητες
Η κανέλα περιέχει έναν αριθμό βιοδραστικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές επιδράσεις των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ποικίλων ασθενειών που σχετίζονται με τον πολιτισμό. Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα, κυρίως σε ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές. Επιπλέον, η επαγγελματική βιβλιογραφία αναφέρει ότι η κανέλα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στις νευροεκφυλιστικές νόσους και στον καρκίνο, καθώς και να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του πόνου της περιόδου. Μελέτες in vitro και σε πειραματικά ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η κανέλα παρουσιάζει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.
Κανέλα - πού να αγοράσετε και πώς να χρησιμοποιήσετε;
Ως μπαχαρικό, η κανέλα είναι συνήθως διαθέσιμη στα καταστήματα τροφίμων σε μορφή σκόνης ή ολόκληρα - στικς συσκευασμένα σε φακελάκι. Δυστυχώς, οι κατασκευαστές και οι διανομείς δεν παρέχουν πάντα πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της κανέλας που περιέχεται στο πακέτο. Για τη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, πρόκειται για τη φθηνότερη κινεζική κανέλα, αλλά παρόλα αυτά αξίζει να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα και ενδεχομένως να ρωτήσετε τον κατασκευαστή ή τον διανομέα πριν αγοράσετε. Είναι επίσης εύκολο να βρείτε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχύλισμα κανέλας σε φαρμακεία και ηλεκτρονικά καταστήματα, συνήθως με τη μορφή καψουλών, δισκίων ή σκόνης. Οι λάτρεις της αρωματοθεραπείας, από την άλλη πλευρά, μπορούν σήμερα να προμηθευτούν εύκολα έλαιο κανέλας στα φαρμακεία και τα φαρμακεία, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στα μπάνια και τα μασάζ. Η κανέλα ως μπαχαρικό μπορεί να προστεθεί σε πλιγούρι βρώμης, χυλό, ρύζι με φρούτα (π.χ. μήλα), υγιεινά επιδόρπια και ζεστά τσάγια το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Κανέλα - αντενδείξεις
Ως μπαχαρικό, η κανέλα μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν το 1 κουταλάκι του γλυκού (4 g) την ημέρα. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν τα άτομα που λαμβάνουν τακτικά φάρμακα (π.χ. αντιδιαβητικά και αντιπηκτικά), καθώς η κανέλα που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό ή συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, ενισχύοντας τις επιδράσεις τους ή προκαλώντας πιθανές παρενέργειες. Η υπερβολική πρόσληψη κανέλας μπορεί σε ορισμένα άτομα να συμβάλει στην εμφάνιση διάρροιας, ναυτίας, εμέτου και αυξημένης εφίδρωσης ή ακόμη και αλλεργικών αντιδράσεων (πρήξιμο της γλώσσας ή των ούλων και αίσθημα καύσου στο στόμα). Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κανέλα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στις δόσεις που συνιστά ο κατασκευαστής και από αξιόπιστη πηγή, καθώς αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κουμαρίνη.
Πηγές:
- Kutbi E.H., Sohouli M.H, Fatahi S., et al: The beneficial effects of cinnamon among patients with metabolic diseases: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized-controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022; 62 (22): 6113-6131.
- Hadi A., Campbell M.S., Hassani B., et al: The effect of cinnamon supplementation on blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020; 36: 10-16.
- Mousavi S.M., Karimi E., Hajishafiee M., et al: Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response Meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; 60 (18): 3144-3154.
- Zare R., Nadjarzadeh A., Zarshenas M.M.: Αποτελεσματικότητα της κανέλας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ: Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή. Clin Nutr. 2019; 38 (2): 549-556. doi:10.1016/j.clnu.2018.03.003
- Brancheau D., Patel B., Zughaib M.: Προκαλούν τα συμπληρώματα κανέλας οξεία ηπατίτιδα; Am J Case Rep. 2015; 16: 250-254.

Είναι η ερυθριτόλη το καλύτερο γλυκαντικό;
