Ξυλιτόλη - ένα καλό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης;

Η ξυλιτόλη είναι ευρέως γνωστή ως ζάχαρη σημύδας, ανήκει στην ομάδα των γλυκαντικών υλών φυσικής προέλευσης και είναι ένα καλό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης. Η ξυλιτόλη λαμβάνεται από δέντρα σημύδας και έχει την ίδια γλυκύτητα με τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), αλλά έχει σχεδόν τη μισή ενεργειακή αξία. Η ξυλιτόλη μπορεί επίσης να εξαχθεί από το καλαμπόκι ή να παραχθεί με μαγιά.
- Ξυλιτόλη - πόσες θερμίδες έχει;
- Ξυλιτόλη - ιδιότητες
- Ξυλιτόλη - χρήσεις
- Ξυλιτόλη - είναι ασφαλής για την υγεία;
- Ξυλιτόλη - πού να την αγοράσετε και πώς να την αποθηκεύσετε;
Ξυλιτόλη - πόσες θερμίδες έχει;
Η ενεργειακή αξία της ξυλιτόλης είναι ακριβώς 2,4 kcal/1g, ενώ αυτή της λευκής ζάχαρης είναι 4 kcal/1g. Αυτό σημαίνει ότι η ξυλιτόλη έχει σχεδόν διπλάσιες θερμίδες από την παραδοσιακή επιτραπέζια ζάχαρη και, επιπλέον, δεν συμβάλλει σε σημαντική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη της (GI = 7). Ένα κουταλάκι του γλυκού (5 g) ξυλιτόλης παρέχει 12 kcal, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού (5 g) λευκής ζάχαρης παρέχει έως και 20 kcal. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα της ξυλιτόλης σε θερμίδες οφείλεται στο γεγονός ότι απορροφάται μόνο κατά το ήμισυ στο πεπτικό σύστημα, ενώ το υπόλοιπο 50% ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Η ξυλιτόλη λειτουργεί ως ένα καλό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης στη διατροφή όλων των ανθρώπων που ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη μείωση του υπερβολικού σωματικού λίπους ή/και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα, αλλά και για την αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών σε πιο προαγωγικές για την υγεία(περισσότερα για την καταμέτρηση των θερμίδων).
Ξυλιτόλη - ιδιότητες
Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ξυλιτόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας κατά 17%. Πιστεύεται ότι η αποτελεσματική δόση ξυλιτόλης για την πρόληψη της εμφάνισης τερηδόνας είναι 6 έως 10 γραμμάρια ημερησίως και συνιστάται ο διαμοιρασμός της σε 3-5 μικρότερες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φαίνεται ότι η ξυλιτόλη δεν μεταβολίζεται από τη βακτηριακή χλωρίδα του στόματος, οπότε δεν χρησιμοποιείται ως μέσο για την παραγωγή οξέων που συμβάλλουν στην εμφάνιση τερηδόνας και περιοδοντίτιδας. Η κατανάλωση ξυλιτόλης αντί λευκής ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των καριογόνων βακτηρίων Streptococcus mutans, η παρουσία των οποίων σχετίζεται με την ανάπτυξη τερηδόνας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα μελετών σε πειραματικά ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η ξυλιτόλη μπορεί να αυξήσει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και την περιεκτικότητα των οστών σε ανόργανα άλατα, γεγονός που προστατεύει από τις οστεοπορωτικές μεταβολές που προκύπτουν από τη γήρανση. Έχει επίσης προταθεί ότι η ξυλιτόλη ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύρια οφέλη για την υγεία από την τακτική χρήση της ξυλιτόλης ως καλό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης σχετίζονται με τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητές της.
Ξυλιτόλη - χρήσεις
Η ξυλιτόλη έχει γλυκύτητα συγκρίσιμη με τη λευκή επιτραπέζια ζάχαρη και έχει την υψηλότερη γλυκύτητα από όλες τις πολυόλες (υδροξυλικές αλκοόλες). Μεταξύ των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά και περιέχουν συχνότερα ξυλιτόλη στη σύνθεσή τους είναι κυρίως: καραμέλες, γλειφιτζούρια, ζελέ φρούτων, τσίχλες, μαρμελάδες, κονσέρβες, σοκολάτες, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κρέμες ξηρών καρπών και αμυγδάλων. Μπορείτε επίσης να βρείτε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν ξυλιτόλη σε φαρμακεία, φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Στο σπίτι, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται συχνότερα αντί της λευκής ζάχαρης για τη γλυκαντική του καφέ, του τσαγιού και άλλων ζεστών ροφημάτων , καθώς και σε αρτοσκευάσματα, κουλουράκια, πουτίγκες, μαρμελάδες και άλλα γλυκά σνακ. Η ξυλιτόλη είναι ιδιαίτερα σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε μπορεί να προστεθεί με επιτυχία σε κέικ χωρίς να φοβάται ότι θα χάσει τη γλυκιά της γεύση. Η ξυλιτόλη θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης από ασθενείς με παχυσαρκία, διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ξυλιτόλη - είναι ασφαλής για την υγεία;
Η ξυλιτόλη είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία και μπορεί να καταναλωθεί από μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Έχει αποδειχθεί ότι η ξυλιτόλη δεν έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο έμβρυο ούτε καρκινογόνες ιδιότητες. Επιπλέον, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ξυλιτόλης, γι' αυτό και δεν έχει οριστεί ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης για την ξυλιτόλη. Ωστόσο, συνιστάται να μην υπερβαίνετε την ημερήσια πρόσληψη 15-20 g ξυλιτόλης, καθώς η πολύ υψηλή πρόσληψη ξυλιτόλης μπορεί να συμβάλει σε φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, ναυτία και διάρροια σε ορισμένα άτομα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η ξυλιτόλη και οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν ξυλιτόλη στη σύνθεσή τους δεν πρέπει να δίνονται σε σκύλους, καθώς είναι επικίνδυνα για την υγεία τους και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατό τους.
Ξυλιτόλη - πού να την αγοράσετε και πώς να την αποθηκεύσετε;
Λόγω των υγροσκοπικών ιδιοτήτων της (ικανότητα δέσμευσης νερού), η ξυλιτόλη πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγή δοχεία (κατά προτίμηση γυάλινα) και σε ξηρό μέρος χωρίς συνεχή ηλιακή ακτινοβολία. Η τιμή της ξυλιτόλης κυμαίνεται συνήθως από 30 έως 40 λίρες για μια συσκευασία του ενός κιλού. Η ξυλιτόλη είναι πλέον ευρέως διαθέσιμη στο λιανικό εμπόριο και μπορεί να αγοραστεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε μικρότερα εκπτωτικά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, φαρμακεία, καταστήματα με βότανα και φάρμακα, καταστήματα υγιεινής διατροφής και ηλεκτρονικά καταστήματα.
Πηγές:
- Janakiram C, Deepan Kumar CV, et al: Xylitol in preventing dental caries: A systematic review and meta-analyses. J Nat Sci Biol Med. 2017 Jan-Jun;8(1):16-21.
- Riley P, Moore D, Ahmed F, et al: Προϊόντα που περιέχουν ξυλιτόλη για την πρόληψη της τερηδόνας σε παιδιά και ενήλικες. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Mar 26;2015(3):CD010743.
- Marghalani AA, Guinto E, Phan M, et al: Effectiveness of Xylitol in Reducing Dental Caries in Children. Pediatr Dent. 2017 Mar 15;39(2):103-110.
- Chattopadhyay S, Raychaudhuri U, Chakraborty R.: Τεχνητά γλυκαντικά - μια ανασκόπηση. J Food Sci Technol. 2014 Apr;51(4):611-21.
- Mooradian AD, Smith M, Tokuda M.: The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: A narrative review. Clin Nutr ESPEN. 2017 Apr;18:1-8.

Κουρκουμίνη και πιπερίνη - έχουν κάτι κοινό;
