Δωρεάν παράδοση στην Πολωνία από 200 PLN. Δωρεάν αποστολή σε PL από PLN 200 Αποστολή εντός 24 ωρών Χαμηλού κόστους διεθνής αποστολή Στην αγορά από το 2005 Blog Βοήθεια Κατηγορίες Κατασκευαστές MENU Blog Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα προβιοτικά; Ενδιαφέροντα γεγονότα και χρήσιμες συμβουλές

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα προβιοτικά; Ενδιαφέροντα γεγονότα και χρήσιμες συμβουλές
19 Jun 2024
Αναρτήθηκε από: Łukasz Szostko Times Διαβάστε: 1654 Σχόλια: 0

Συνηθίζαμε να πανικοβαλλόμαστε από κάθε βακτήριο. Με την πρόοδο της επιστήμης, η στάση απέναντι σε αυτούς τους μικροοργανισμούς έχει αλλάξει έντονα. Οι ιδιότητες διαφόρων βακτηριακών στελεχών που προάγουν την υγεία διερευνώνται πλέον έντονα. Τα οφέλη των προβιοτικών μπορεί να είναι εκτεταμένα, όπως: βελτίωση της πεπτικής άνεσης, μείωση του βάρους, βελτίωση του λιποδιαγράμματος ή ακόμη και μείωση του στρες και βελτίωση της διάθεσης.

Για τον μέσο άνθρωπο, μπορεί να είναι πρόκληση να επιλέξει το καλύτερο προβιοτικό για τον εαυτό του. Η αγορά των προβιοτικών προϊόντων είναι πλέον τεράστια και, όπως είναι σύνηθες στον κόσμο, προϊόντα χαμηλής ποιότητας προωθούνται μερικές φορές πάνω στο κύμα της δημοτικότητας. Από αυτό το άρθρο θα μάθετε τι είναι τα προβιοτικά και τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα προβιοτικό για τον εαυτό σας.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένα βακτήριο για να είναι προβιοτικό;

Ένα προβιοτικό είναι ένα συγκεκριμένο βακτήριο που έχει μελετηθεί κατάλληλα και παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εν συντομία: το εν λόγω βακτήριο πρέπει να απαντάται φυσικά στο ανθρώπινο μικροβίωμα, να έχει αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, να μην έχει παθογόνες επιδράσεις και να είναι αρκετά σταθερό ώστε να χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενός συμπληρώματος.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να ονομάσουμε προβιοτικό όχι μόνο ένα βακτήριο, αλλά και ένα τελικό προϊόν (συμπλήρωμα, φάρμακο) που περιέχει ένα ή ένα μείγμα πολλαπλών προβιοτικών βακτηριακών στελεχών.

Ωστόσο, αν ενδιαφέρεστε για έναν πιο λεπτομερή χαρακτηρισμό των προβιοτικών, μια περίληψη των λειτουργικών και τεχνολογικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζεται στο Progress in Microbiology 2013[1] είναι χρήσιμη.

Λειτουργικά χαρακτηριστικά των προβιοτικών βακτηρίων:

  • προέλευση από το ανθρώπινο μικροβίωμα,
  • καθορισμένη γενική και ειδική υπαγωγή, επιβεβαιωμένη με μεθόδους μοριακής βιολογίας,
  • ανθεκτικότητα στα γαστρικά υγρά και τα χολικά οξέα μετά από λήψη από το στόμα,
  • διατήρηση των προβιοτικών ιδιοτήτων τους μετά από τεχνολογική επεξεργασία και σχετικά μεγάλη περίοδο αποθήκευσης,
  • ικανότητα προσκόλλησης σε επιθηλιακά κύτταρα λόγω επιφανειακών ιδιοτήτων,
  • έλλειψη παθογόνου, καρκινογόνου ή διεισδυτικής δραστηριότητας,
  • ικανότητα παραγωγής ουσιών με αντιμικροβιακή δράση, όπως οργανικά οξέα, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή βακτηριοσίνες,
  • ανταγωνισμός για τους υποδοχείς με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το E. coli και το S. typhimurium,
  • ανταγωνισμός έναντι τυπικών γαστρεντερικών παθογόνων μικροοργανισμών,
  • ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό-ξενιστή, επιβεβαιωμένες από κλινικές μελέτες με καλή μεθοδολογία.

Τεχνολογικά χαρακτηριστικά των προβιοτικών βακτηρίων:

  • ικανότητα εύκολης παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων βιομάζας,
  • αντοχή σε διαδικασίες συντήρησης, όπως η κατάψυξη ή η ξήρανση υπό ψύξη,
  • βιωσιμότητα και σταθερότητα των βακτηριακών ιδιοτήτων κατά την αποθήκευση και τη διανομή των τελικών προϊόντων,
  • υψηλό ποσοστό επιβίωσης στο τελικό προϊόν,
  • μη υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τελικών προϊόντων,
  • αντοχή σε βακτηριοφάγους και γενετική σταθερότητα.

Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές FAO/WHO.

Πώς να ελέγξετε τις ετικέτες των προβιοτικών;

Εδώ θα ασχοληθούμε με το δεύτερο χαρακτηριστικό μεταξύ αυτών των λειτουργικών χαρακτηριστικών, το ζήτημα της επισήμανσης της ένταξης του στελέχους. Η ιδέα είναι ότι η πλήρης, τριμερής ονομασία του βακτηριακού στελέχους θα πρέπει να αναγράφεται στη σύνθεση του προβιοτικού συμπληρώματος.

Grafika informacyjna, przedstawiająca Jak czytać oznaczenie bakterii probiotycznych

Το παραπάνω γράφημα θα πρέπει να φωτίσει έντονα το θέμα. Ένα καλό προβιοτικό θα πρέπει να αντιπροσωπεύει και τα 3 μέλη του ονόματος. Αν, για παράδειγμα, αντί για ένα πλήρες όνομα όπως στο γράφημα, είχαμε μόνοτο "Bifidobacterium breve", αυτό θα μας έλεγε πολύ λίγα πράγματα για την επίδραση του προϊόντος. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του B. breve και ενώ μπορεί να μοιράζονται κάποια από τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν γνωρίζουμε αν όλα θα λειτουργήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό με τον τρόπο που θέλουμε. Εάν ψάχνετε ειδικά για το BR03 λόγω των αποτελεσμάτων του που μειώνουν τη δυσκοιλιότητα, τότε το να φτάσετε σε ένα διαφορετικό στέλεχος B. breve δεν θα σας εγγυηθεί αυτό το αποτέλεσμα και μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει εντελώς διαφορετικά στην κινητικότητα του εντέρου.

Γνωρίζοντας την πλήρη ονομασία μαζί με το γράμμα/αριθμό προσδιορισμού (αριθμός διπλώματος ευρεσιτεχνίας), μπορείτε να ελέγξετε ποιες κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί με αυτό το στέλεχος και ποιες ακριβώς ιδιότητες έχουν αναφερθεί.

ΥΓ. Το βακτήριο BR03 έχει πολύ ενδιαφέρουσες επιδράσεις στον άνθρωπο και βρίσκεται στο προβιοτικό AH Bifido Forte!

Είναι το κεφίρ και τα τουρσιά καλά προβιοτικά;

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύτιμα προϊόντα που είναι επιθυμητά σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν προβιοτικά. Ένα προβιοτικό είναι ένα συγκεκριμένο βακτηριακό στέλεχος και όχι ένα ολόκληρο προϊόν διατροφής, το οποίο μπορεί να περιέχει πολλά διαφορετικά βακτήρια για τα οποία δεν γνωρίζουμε ούτε την ακριβή σύνθεση ούτε την ποσότητα ή την αναλογία τους.

Αν και τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν πράγματι μερικές φορές να υποστηρίξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου, δεν πρέπει να ονομάζονται προβιοτικά.

Παραδείγματα καλών προβιοτικών συμπληρωμάτων

Μεταξύ των προβιοτικών ενός στελέχους, τα ακόλουθα είναι βασιλικά:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (π.χ. Dicoflor, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα)
  • Ζύμη Saccharomyces boulardii (π.χ. Enterol, αλλά έχει πολλά υποκατάστατα)
  • Limosilactobacillus reuteri Protectis από την BioGaia

Ωστόσο, συχνά χρειάζεστε περισσότερα από ένα στελέχη. Μεταξύ των προβιοτικών πολλαπλών στελεχών, αναζητήστε τα εξής: - Τα προβιοτικά πολλαπλών στελεχών, τα οποία είναι τα εξής: 1:

  • Bifido Forte.
  • BioKult
  • Lab One No1 Probiotic
  • HelathLabs ProbioticMe
  • Kirkman Bifido Complex
  • Vivomixx

Πρόσθετα συστατικά στα προβιοτικά

Η πιο συνηθισμένη προσθήκη στα προβιοτικά βακτήρια είναι τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι συνήθως πολυσακχαρίτες που χρησιμεύουν ως θρεπτικό συστατικό για τα βακτήρια και επιταχύνουν τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έντερο.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρεβιοτικά για τα προβιοτικά είναι:

  • ινουλίνη
  • FOS - φρουκτοολιγοσακχαρίτες
  • γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες GOS
  • ίνες ακακίας

Κατά κανόνα, μια τέτοια προσθήκη έχει πολύ νόημα, διότι μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα του προβιοτικού. Με ένα πρεβιοτικό, η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να βελτιστοποιηθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Ωστόσο, συμβαίνει να αντιδρούμε λιγότερο καλά σε ορισμένα πρεβιοτικά, βιώνοντας εντερικές επαναστάσεις. Αυτό είναι ένα έντονα ατομικό ζήτημα και αξίζει να παρατηρήσετε το σώμα σας. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε υπερευαισθησία σε ένα συγκεκριμένο πρεβιοτικό, ελέγξτε προσεκτικά τη σύνθεση των προβιοτικών.

Μερικές φορές στα προβιοτικά προστίθενται και άλλα συστατικά. Μερικές φορές πρόκειται για φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνες, μέταλλα. Αξίζει να δώσετε προσοχή στο κατά πόσον αυτά τα πρόσθετα έχουν αντιβακτηριακή δράση και δεν μειώνουν την ποσότητα των ζωντανών βακτηρίων στην κάψουλα ή το φακελάκι.

Ποια βακτήρια μπορούν να είναι προβιοτικά;

Υπάρχουν πολλοί τύποι και είδη βακτηρίων που αναγνωρίζουμε ως προβιοτικά. Μακράν τα πιο δημοφιλή είναι τα βακτήρια γαλακτικού οξέος:

  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης διαθέσιμα προβιοτικά γένη:

  • Στρεπτόκοκκος
  • Bacillus
  • Lactococcus

Και πολύ πιο σπάνια:

  • Escherichia coli (π.χ. Nissle 1917).
  • Leuconostoc
  • Pediococcus
  • Enterococcus
  • Carnobacterium
  • Oenococcus
  • Tetragenococcus
  • Vagococcus
  • Weissella

Ξεχωριστά, αναφέρουμε το πολύ δημοφιλές προβιοτικό Saccharomyces boulardii. Ο ορισμός του προβιοτικού αναφέρεται συνήθως σε βακτήρια. Ξεχωρίζουμε το S. boulardii από τα υπόλοιπα επειδή είναι ... ζύμη. Παρ' όλα αυτά, έχει τεράστιο όγκο ερευνών που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του σε πολλές πτυχές, οπότε μπορεί να σταθεί χωρίς ντροπή στη σειρά με τους Λακτοβάκιλλους και τα Μπιφιντοβακτήρια.

Είναι τα προβιοτικά ασφαλή;

Κατ' αρχήν, ναι, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να επιλέγει κανείς τα σωστά στελέχη για τις ανάγκες του και να ερμηνεύει αν η τρέχουσα κατάστασή του αποτελεί αντένδειξη για τα προβιοτικά.

Συνολικά, έως και 35 γραμμάρια βακτηριακής ξηράς ουσίας θεωρούνται ασφαλής ποσότητα προβιοτικών για ένα υγιές άτομο 70 κιλών, η οποία είναι πολύ υψηλή ποσότητα.

Τι θα μπορούσε να αποτελεί αντένδειξη; Ένα δημοφιλές παράδειγμα είναι η κακή ανοχή πολλών προβιοτικών σε περιπτώσεις SIBO (βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο), αν και όταν λαμβάνονται σωστά, μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Μπορεί επίσης να είναι προβληματική η χρήση προβιοτικών μετά από σημαντικές ιατρικές παρεμβάσεις (π.χ. θεραπεία καρκίνου), οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τη διαπερατότητα του βακτηριακού φραγμού.

Όταν πρόκειται να επιλέξετε προβιοτικά, αξίζει να καθοδηγηθείτε από τα αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί σε μελέτες. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί ώστε κατά τύχη να μην είναι αντίθετα από τις προσδοκίες μας. Για παράδειγμα, αν παλεύετε με δυσκοιλιότητα και επιλέξετε ένα προβιοτικό που έχει επίδραση που επιβραδύνει την κινητικότητα του εντέρου (και επομένως βοηθάει στη διάρροια), μπορεί ακόμη και να επιδεινώσετε το πρόβλημά σας.

Μπορούν τα προβιοτικά να χορηγηθούν σε παιδιά;

Ναι, ακόμη και σε νεογέννητα μωρά! Εάν χρειαστεί, τα προβιοτικά για μωρά μπορούν να χορηγηθούν από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, ακόμη και σε μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα. Είναι σημαντικό μόνο να επιλέξετε ένα στέλεχος (ή ένα μείγμα στελεχών) που έχει αποδεδειγμένα καλή επίδραση στα νεογέννητα.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η ένταξη προβιοτικής θεραπείας σε νεογέννητα μετά από καισαρική τομή, καθώς δεν είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν το "βακτηριακό στρώμα" από τον γεννητικό σωλήνα της μητέρας τους. Τα κατάλληλα επιλεγμένα προβιοτικά σε μια τέτοια κατάσταση μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αποκατάστασης της φυσιολογικής βακτηριακής χλωρίδας ώστε να είναι παρόμοια με εκείνη των παιδιών που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό.

Ποιο είναι το μέλλον των προβιοτικών; Μπορεί να γίνει καλύτερο;

Υπάρχει το ενδεχόμενο, στο μέλλον, η επιστήμη να επικεντρωθεί πιο έντονα στη δημιουργία των λεγόμενων φαρμακοβιοτικών. Μιλάμε για γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που θα είναι σε θέση να παρουσιάζουν πιο ακριβή δράση και να παράγουν πιο ισχυρά αποτελέσματα. Τέτοια υπερβακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, όχι μόνο αυτών που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.

Ο ρυθμός της έρευνας σχετικά με τους μικροοργανισμούς και τη σχέση τους με τον άνθρωπο είναι απίστευτα γρήγορος και οι νέες πληροφορίες προκαλούν όλο και περισσότερες εκπλήξεις. Αναμφίβολα, μπορεί να αναμένεται μεγαλύτερη συμβολή των προβιοτικών προϊόντων στην ιατρική και τη φαρμακολογία στο εγγύς μέλλον.

Πηγές:

  • Monika Jach, Renata Łoś, Maciej Maj, Anna Malm "PROBIOTICS - FUNCTIONAL AND TECHNOLOGICAL ASPECTS"| POST. MICROBIOL., 2013, 52, 2, 161-170