Δωρεάν παράδοση στην Πολωνία από 200 PLN. Δωρεάν αποστολή σε PL από PLN 200 Αποστολή εντός 24 ωρών Χαμηλού κόστους διεθνής αποστολή Στην αγορά από το 2005 Blog Βοήθεια Κατηγορίες Κατασκευαστές MENU Blog Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο!

Κουρκουμίνη - τι είναι και ποιες ιδιότητες έχει;

Κουρκουμίνη - τι είναι και ποιες ιδιότητες έχει;
19 Jun 2024
Αναρτήθηκε από: Łukasz Szostko Times Διαβάστε: 1991 Σχόλια: 0

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τον κουρκουμά. Πρόκειται για ένα έντονο κίτρινο μπαχαρικό χωρίς το οποίο η ινδική κουζίνα είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Εκτός από το έντονο χρώμα και το χαρακτηριστικό άρωμά του, προσφέρει και κάτι άλλο. Κρύβει μια μοναδική πολυφαινόλη: την κουρκουμίνη. Είναι αυτή η που έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της για την υγεία που έχουν τεκμηριωθεί σε μελέτες, τα οποία φαίνεται να λειτουργούν κυρίως μέσω αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μηχανισμών. Ποιες άλλες ιδιότητες έχει η κουρκουμίνη; Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα, πιθανά οφέλη της και τις μεθόδους για την αποτελεσματική συμπλήρωσή της. Διαβάστε μέχρι το τέλος!


Κουρκουμίνη - τι είναι;

Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά, είναι μια ουσία με ισχυρές ιδιότητες για την υγεία που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην αγιουρβεδική και την κινεζική παράδοση. Αυτή η κίτρινη χρωστική ουσία, η οποία δίνει στο μπαχαρικό το χαρακτηριστικό του χρώμα, όχι μόνο εμπλουτίζει εντυπωσιακά τα πιάτα, αλλά μπορεί επίσης να καταπραΰνει πολλές παθήσεις της υγείας.

Ο κουρκουμάς(Curcuma longa L.) είναι ένα φυτό της οικογένειας των τζίντζερ που απαντάται κυρίως στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Τα κουρκουμινοειδή, με επικεφαλής την κουρκουμίνη, είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία που του αποδίδονται. Ορισμένες φορές η ονομασία "κουρκουμίνη" χρησιμοποιείται για να καλύψει και τα 3 κύρια κουρκουμινοειδή, δηλ:

  • διφερουλοϋλομεθάνιο (αυτή η ίδια η κουρκουμίνη) - μερίδιο περίπου 77%,
  • η δημεθοξυκουρκουμίνη - 17%,
  • δισδεμεθοξυκουρκουμίνη - 6%.

Η κουρκουμίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1815. Αντίθετα, η χημική της δομή περιγράφηκε το 1910 από Πολωνούς επιστήμονες. Οι ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού που προάγουν την υγεία είναι γνωστές και χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια - η ιστορία της χρήσης του κουρκουμά στην Αγιουρβέδα χρονολογείται ήδη από 5.000 χρόνια.

Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, του μεταβολικού συνδρόμου, της αρθρίτιδας, του άγχους και της υπερλιπιδαιμίας, μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής και του μυϊκού πόνου που προκαλείται από την άσκηση, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την αποκατάσταση και την απόδοση σε δραστήρια άτομα.

Υπάρχουν πολλά συστατικά στη φύση που είναι εύκολο να συνδεθούν με έναν συγκεκριμένο στόχο υγείας για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Αυτό δεν συμβαίνει με την κουρκουμίνη. Έχει τόσο καθολική επίδραση που οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τις επιδράσεις της σε δεκάδες διαφορετικές καταστάσεις υγείας στις μελέτες τους. Οι περισσότερες από τις επιδράσεις οφείλονται στο ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό δυναμικό της. Αυτό καθιστά αυτή την πολυφαινόλη μια εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή για τη γενική προληπτική φροντίδα της υγείας.

Κουρκουμάς έναντι κουρκουμίνης - ποιες είναι οι διαφορές;

Μερικοί άνθρωποι, μαθαίνοντας για τα εκτεταμένα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο κουρκουμάς στην υγεία, σπεύδουν αμέσως στο κοντινό εκπτωτικό κατάστημα, αγοράζουν μερικά φακελάκια κουρκουμά και αρχίζουν να τον πασπαλίζουν με κουταλιές του γλυκού στα πιάτα τους. Και ωραία, γιατί το ίδιο το μπαχαρικό είναι πολύ υγιεινό και είναι όσο το δυνατόν πιο επιθυμητό στη διατροφή, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναπαράγουμε όλα τα οφέλη που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες με την κουρκουμίνη.

Γιατί; Επειδή η κουρκουμίνη είναι μόνο ένα από τα συστατικά του κουρκουμά, το οποίο φυσικά εμφανίζεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις, συνήθως 0,5-5%. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να τρώμε αρκετό κουρκουμά σε τακτική βάση για να παρέχουμε την ποσότητα κουρκουμίνης που θα επηρέαζε πραγματικά συγκεκριμένες επιδράσεις, αλλά μόνο για πιθανή γενικευμένη πρόληψη.

Ανθρώπινες επιδράσεις της κουρκουμίνης

Οι ιατρικές βάσεις δεδομένων αφθονούν με πληροφορίες για την κουρκουμίνη. Όσον αφορά τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων σχετικά με αυτήν, είναι μία από τις κορυφαίες μεταξύ των πολυφαινολών που περιέχονται στα τρόφιμα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν τη δυνατότητα της κουρκουμίνης να προάγει την υγεία σε αυτά τα προβλήματα:

  • Μεταβολικό σύνδρομο,
  • υπερλιπιδαιμία,
  • αρθρίτιδα,
  • ψωρίαση,
  • φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
  • άγχος και διαταραχές της διάθεσης,
  • καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στην υποστήριξη της ανθρώπινης υγείας, αυτό το συστατικό έχει πολύ μακρά ιστορία. Στην Αγιουρβέδα και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η χρήση του σε παρασκευάσματα που προάγουν την υγεία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.

Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες προκλινικών ερευνητικών αποτελεσμάτων που αφορούν τον κουρκουμά και τα κουρκουμινοειδή σε ιατρικές βάσεις δεδομένων. Οι αναφορές αυτές επαληθεύονται σταδιακά σε κλινικές δοκιμές, τόσο σε ασθενείς με ασθένειες όσο και σε άτομα χωρίς διάγνωση. Προς το παρόν, έχουμε ήδη πολλά συμπεράσματα, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές μελλοντικές προοπτικές για περαιτέρω έρευνα.

Przygnębiona kobieta siedzi na podłodze przy ścianie

Προβληματική βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης

Από τις τρέχουσες επιστημονικές αναφορές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει σπουδαίες ιδιότητες... αρκεί ο οργανισμός να την αφομοιώνει καλά. Αυτή η πολυφαινόλη είναι εξαιρετικά προβληματική όσον αφορά το φαρμακοκινητικό της προφίλ. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η χαμηλή συγκέντρωση της ελεύθερης ουσίας στον ορό μετά την κατάποση, η περιορισμένη κατανομή στους ιστούς, ο μικρός χρόνος ημιζωής και ο γρήγορος μεταβολισμός και απέκκριση. Το μεγαλύτερο μέρος της κουρκουμίνης μεταβολίζεται ταχέως (μέσω γλυκουρονιδίωσης και σουλφάτωσης) στο ήπαρ και το έντερο, αφήνοντας μόνο μια μικρή ποσότητα ανιχνεύσιμη στους ιστούς.

Στις μελέτες με τρωκτικά, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, επειδή οι ερευνητές έχουν στη διάθεσή τους διάφορες μεθόδους χορήγησης, όπως ενδοπεριτοναϊκές ενέσεις, τις οποίες οι άνθρωποι σε συνήθη συμπληρώματα δεν χρησιμοποιούν. Για χρήση από το στόμα, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται η κουρκουμίνη είτε σε τροποποιημένη μορφή που αυξάνει την αντίσταση στον πρόωρο μεταβολισμό και βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητά της, είτε μαζί με άλλες ουσίες που δημιουργούν φιλικότερο περιβάλλον στο πεπτικό σύστημα. Στην επόμενη παράγραφο θα μάθετε τον βέλτιστο τρόπο για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η κουρκουμίνη αξίζει να χρησιμοποιείται με πιπερίνη

Η πιπερίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού. Είναι και αυτή μια ενδιαφέρουσα ουσία όσον αφορά τη βιολογική της δράση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία της είναι τυπικά βοηθητική. Δηλαδή , η ταυτόχρονη λήψη κουρκουμίνης με πιπερίνη απαλλάσσει από το πρόβλημα της κακής βιοδιαθεσιμότητας. Η προσθήκη της πιπερίνης αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης έως και 2000%!

Η κουρκουμίνη είναι μια λιπόφιλη ένωση και η λιποφιλικότητά της παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση, τη διανομή, το μεταβολισμό και την αποβολή της. Η λιποφιλικότητά της και το χαμηλό μοριακό της βάρος την καθιστούν καλό υπόστρωμα για την P-γλυκοπρωτεΐνη. P-γλυκοπρωτεΐνη η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον ρυθμό απορρόφησης.

Το πλεονέκτημα του συμπλόκου κουρκουμίνης-πιπερίνης οφείλεται στο γεγονός ότι η πιπερίνη είναι ένας φυσικός αλλά αποτελεσματικός αναστολέας της P-γλυκοπρωτεΐνης, διευρύνοντας έτσι έναν από τους στενότερους λαιμούς όσον αφορά τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης.

Ziarna pieprzu czarnego

Παρενέργειες της κουρκουμίνης - είναι ασφαλής

Η κουρκουμίνη έχει μακρά ιστορία χρήσης και πολλές πληροφορίες είναι γνωστές σχετικά με την ασφάλειά της. Σύμφωνα με εκθέσεις της JECFA(The Joint United Nations and World Health Organization Expert Committee on Food Additives) και της EFSA(European Food Safety Authority), η αποδεκτή ημερήσια τιμή πρόσληψης για την κουρκουμίνη είναι έως 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτή είναι μια αρκετά χαμηλή δόση σε σύγκριση με αυτή που χρησιμοποιείται στις κλινικές δοκιμές, αλλά είναι η επίσημη θέση των αρχών, οι οποίες γενικά απέχουν πολύ από το να είναι επιφυλακτικές.

Από την άλλη πλευρά, ο FDA(Food and Drug Administration) των ΗΠΑ έχει εγκρίνει τα κουρκουμινοειδή ως "GRAS"(Generally Recognized As Safe) λόγω της διαπίστωσης καλής ανεκτικότητας και προφίλ ασφάλειας σε κλινικές δοκιμές σεδόσεις 4 έως 8 γραμμαρίων ημερησίως.

Αρκετές μελέτες σε υγιείς εθελοντές έχουν επιβεβαιώσει όχι μόνο την αποτελεσματικότητά του, αλλά και την ασφάλειά του. Παρά την αποδεδειγμένη αυτή ασφάλεια, παρενέργειες μπορούν πάντα να εμφανιστούν. Και πάλι, κάποιες αρνητικές επιδράσεις έχουν αναφερθεί πολύ περιστασιακά. Σε μια μελέτη, επτά ασθενείς που έλαβαν δόσεις της τάξης των 500-12.000 mg και παρατηρήθηκαν για 72 ώρες παρουσίασαν διάρροια, πονοκέφαλο, εξάνθημα και κίτρινα κόπρανα. Σε μια άλλη μελέτη, ορισμένοι ασθενείς που έλαβαν κουρκουμίνη σε δόσεις 450 έως 3600 mg ημερησίως για ένα έως τέσσερις μήνες ανέφεραν ναυτία και διάρροια και αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης και γαλακτικής αφυδρογονάσης στον ορό.

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση της κουρκουμίνης;

Αντένδειξη για τη χρήση της κουρκουμίνης είναι η αλλεργία σε φυτά της οικογένειας του τζίντζερ(Zingiberaceae).

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, ιστορικά θεωρούνταν ασφαλής όταν χρησιμοποιούνταν ως μπαχαρικό. Ωστόσο, έχει πλέον αποδειχθεί ότι προκαλεί διέγερση της μήτρας. Αν και η κατανάλωση δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, η χρήση κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν συνιστάται και πρέπει να δίνεται προσοχή λόγω της έλλειψης κλινικών μελετών.

Εάν προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση, η κουρκουμίνη θα πρέπει να διακόπτεται λόγω της επίδρασής της στην πήξη του αίματος.

Η κουρκουμίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, υπογλυκαιμία ή σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις της χοληδόχου κύστης και να προκαλέσει την ανάπτυξη χολόλιθων. Παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους, δεν συνιστάται η χρήση της σε ασθενείς με πέτρες στη χολή ή απόφραξη των χοληφόρων πόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η πιπερίνη χρησιμοποιείται επίσης με κουρκουμίνη, μπορεί να αντενδείκνυνται διάφοροι τύποι διαβρώσεων στο στομάχι, στον οισοφάγο κ.λπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι δυνατόν να επικεντρωθεί σε άλλες στρατηγικές για την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας , αντί για σύμπλοκο με πιπερίνη, επιλέγοντας, για παράδειγμα, λιποσωμική κουρκουμίνη ή σε μορφή φυτοσώματος.

Περίληψη

Η κουρκουμίνη είναι μία από τις πιο ευέλικτες και καλύτερα μελετημένες πολυφαινόλες. Είναι ενδιαφέρουσα τόσο λόγω του πλήθους των ιδιοτήτων της για την υγεία όσο και λόγω της μη διαθεσιμότητάς της λόγω προβλημάτων με την απορρόφηση της κουρκουμίνης στο γαστρεντερικό σύστημα και του γρήγορου μεταβολισμού της. Ευτυχώς, οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει αρκετές μεθόδους για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικής χορήγησης αυτού του συστατικού τροποποιώντας τη μορφή του, συζεύγοντάς το με άλλα μόρια ή χρησιμοποιώντας το μαζί με ενισχυτές βιοδιαθεσιμότητας, ιδίως με την πιπερίνη από το μαύρο πιπέρι. Βλέπουμε πλέον μεγάλες δυνατότητες σε αυτό ως μέρος της γενικής προληπτικής φροντίδας της υγείας, με αυτό να είναι ασφαλές ακόμη και σε υψηλές δόσεις αρκετών γραμμαρίων την ημέρα.

Πηγές:

Συνιστώμενη κουρκουμίνη