Κουρκουμίνη και πιπερίνη - έχουν κάτι κοινό;

Το μακρύ στρείδι, γνωστό και ως κουρκουμάς, είναι ένα πολυετές, ριζωματώδες ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των τζίντζερ. Τα ριζώματα του κουρκουμά περιέχουν κουρκουμίνη, μια οργανική χημική ένωση με ευρύ φάσμα βιολογικής και φαρμακολογικής δραστηριότητας. Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχύλισμα κουρκουμά (κουρκουμίνη) και εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (πιπερίνη) είναι εξαιρετικά δημοφιλή σήμερα, λόγω των ευρέων ιδιοτήτων τους που προάγουν την υγεία και της υψηλής βιοδιαθεσιμότητάς τους.
- Τι είναι η κουρκουμίνη;
- Κουρκουμίνη - ιδιότητες
- Κουρκουμίνη - βιοδιαθεσιμότητα
- Η κουρκουμίνη με πιπερίνη - τι αποτελέσματα έχει;
- Κουρκουμίνη - δοσολογία
Τι είναι η κουρκουμίνη;
Η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ένωση που ανήκει στην ομάδα των πολυφαινολών (αντιοξειδωτικών), η οποία απαντάται φυσικά στα ριζώματα του κουρκουμά και χρησιμοποιείται ευρέως στην αγιουρβεδική ιατρική εδώ και αιώνες για την υποστήριξη της θεραπείας διαφόρων διαταραχών της υγείας. Η κουρκουμίνη είναι το κύριο βιολογικά ενεργό συστατικό που βρίσκεται στον κουρκουμά (το κίτρινο ινδικό μπαχαρικό σε σκόνη), το οποίο βρίσκεται επίσης σε συμπληρώματα διατροφής. Η κουρκουμίνη είναι μια λιποδιαλυτή ουσία που έχει έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, γι' αυτό και χρησιμοποιείται από τους παρασκευαστές τροφίμων ως πρόσθετο τροφίμων (χρώμα) με την ένδειξη Ε100.
Κουρκουμίνη - ιδιότητες
Η κουρκουμίνη είναι μια ένωση που παρουσιάζει πολύπλευρες ιδιότητες που προάγουν την υγεία και θεραπευτικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιραδιενεργές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιπολλαπλασιαστικές (δηλαδή αναστέλλει την κυτταρική διαίρεση), αναλγητικές, αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές, αντιαθηροσκληρωτικές, αντικαταθλιπτικές, αγχολυτικές, ηπατο- και νευροπροστατευτικές και ανοσοδιεγερτικές επιδράσεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας LDL (της λεγόμενης "κακής" χοληστερόλης) και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, και μάλιστα σε άτομα με διαταραχές των λιπιδίων. Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη αίματος νηστείας και τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), καθώς και να μειώσει τον δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη HOMA-IR σε προ-διαβητικούς ασθενείς. Η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, προστατεύοντας έτσι από την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.
Η κουρκουμίνη έχει καλά τεκμηριωμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική χρήση κουρκουμίνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους δείκτες φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η ιντερλευκίνη 1 (IL-1), η ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-άλφα). Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει θεραπευτικές επιδράσεις σε μια σειρά από πολιτιστικές και χρόνιες παθήσεις, δηλαδή καρδιαγγειακές, νευροεκφυλιστικές, καρκίνο, οστεοαρθρίτιδα και παχυσαρκία, κατάθλιψη, διαβήτη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ιδίως ελκώδη κολίτιδα).
Το συμπλήρωμα κουρκουμίνης μπορεί επίσης να υποστηρίξει την απώλεια βάρους σε άτομα με υπερβολικό σωματικό λίπος. Τα συσσωρευμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση κουρκουμίνης σε δόση τουλάχιστον 1.000 mg ημερησίως για τουλάχιστον δύο μήνες μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μείωση του σωματικού βάρους, της περιφέρειας μέσης (κοιλιακή παχυσαρκία) και της περιεκτικότητας σε σπλαχνικό λίπος, τα οποία συνδέονται στενά με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Κουρκουμίνη - βιοδιαθεσιμότητα
Η κουρκουμίνη είναι μια οργανική χημική ένωση που είναι λιποδιαλυτή, αλλά αδιάλυτη στο νερό. Για το λόγο αυτό, η κουρκουμίνη δυστυχώς απορροφάται ελάχιστα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αποτελέσματα πειραματικών μελετών σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης είναι μόνο 1 %. Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, ένα από τα κύρια προβλήματα που σχετίζονται με την από του στόματος χρήση της κουρκουμίνης είναι η χαμηλή βιοδιαθεσιμότητά της, η οποία φαίνεται να οφείλεται όχι μόνο στην κακή απορρόφηση, αλλά και στον ταχύ μεταβολισμό και την ταχεία συστηματική αποβολή. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι για τη βελτίωση της απορρόφησης της κουρκουμίνης από το γαστρεντερικό σύστημα. Οι δύο πιο αποτελεσματικές και πιο συχνά συνιστώμενες μέθοδοι για την αύξηση της εντερικής απορρόφησης της κουρκουμίνης είναι ο συνδυασμός της κουρκουμίνης με πιπερίνη (εκχύλισμα μαύρου πιπεριού) και ο συνδυασμός της κουρκουμίνης με λιπίδια. Αποδείχθηκε ότι, από τα πολλά εμπορικά συμπληρώματα κουρκουμίνης, η μικκυτταρική μορφή της κουρκουμίνης είχε την υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα.
Η κουρκουμίνη με πιπερίνη - τι αποτελέσματα έχει;
Προκειμένου να βελτιωθεί η εντερική απορρόφηση της κουρκουμίνης, συνιστάται η λήψη της μαζί με πιπερίνη, το κύριο βιοδραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού, καθώς ο συνδυασμός αυτός συνδέεται με αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης έως και 2000%. Συνιστάται ο συνδυασμός της κουρκουμίνης με την πιπερίνη ως εξής: 500 mg κουρκουμίνης και 5,0-6,7 mg πιπερίνης τρεις φορές την ημέρα, για συνολικά 1.500 mg κουρκουμίνης και 15-20 mg πιπερίνης την ημέρα. Η βιβλιογραφία υποδεικνύει επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται υψηλές δόσεις κουρκουμίνης της τάξης των 2000 έως 4000 mg ημερησίως για να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητά της.
Κουρκουμίνη - δοσολογία
Βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, η κουρκουμίνη ενδείκνυται να έχει προαγωγικές για την υγεία επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό σε δόσεις που κυμαίνονται από 500 mg έως 3000 mg ημερησίως. Τόσο υψηλότερα όσο και χαμηλότερα επίπεδα συμπληρώματος κουρκουμίνης μπορούν να παρέχουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία. Η κουρκουμίνη πρέπει να λαμβάνεται κάθε φορά με το φαγητό (π.χ. μετά το πρωινό).
Πηγές:
-
Askari G, Sahebkar A, Soleimani D, et al: The efficacy of curcumin-piperine co-supplementation on clinical symptoms, duration, severity, and inflammatory factors in COVID-19 outpatients: a randomised double-blind, placebo-controlled trial. Trials. 2022 Jun 6;23(1):472.
-
Pawar KS, Mastud RN, Pawar SK, et al: Oral Curcumin With Piperine as Adjuvant Therapy for the Treatment of COVID-19: A Randomized Clinical Trial. Front Pharmacol. 2021 May 28;12:669362.
-
Hewlings SJ, Kalman DS: Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92.
-
Jakubczyk K, Drużga A, Katarzyna J, et al: Antioxidant Potential of Curcumin-A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Antioxidants (Basel). 2020 Nov 6;9(11):1092.
-
Tabrizi R, Vakili S, Akbari M, et al: The effects of curcumin-containing supplements on biomarkers of inflammation and oxidative stress: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Phytother Res. 2019 Feb;33(2):253-262.

Πώς να χάσετε βάρος αποτελεσματικά;
