Όλη η αλήθεια για τα ελαφριά προϊόντα

Τα light προϊόντα είναι μια ευρεία γκάμα τροφίμων που προτιμώνται από καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεία τους και συνήθως ακολουθούν μια δίαιτα απώλειας βάρους. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, των οποίων ο κύριος στόχος είναι να μειώσουν το υπερβολικό σωματικό τους βάρος, χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να επιτύχουν τη φιγούρα που ονειρεύονται και ως εκ τούτου συχνά ξεγελιούνται από διάφορα τεχνάσματα του μάρκετινγκ. Ας μάθουμε λοιπόν τι είναι τα light προϊόντα, αν είναι υγιεινά και αν αξίζει να τα συμπεριλάβουμε στη δίαιτα.
- Τι είναι τα light προϊόντα;
- Ελαφριά προϊόντα - ποια είναι διαθέσιμα στα καταστήματα;
- Είναι τα light προϊόντα λιγότερο θερμιδογόνα;
- Ελαφριά προϊόντα - τι υποκαθιστά τη ζάχαρη;
- Ελαφριά προϊόντα - ποιος μπορεί να επωφεληθεί από αυτά;
- Αξίζει να αγοράσετε light προϊόντα;
Τι είναι τα light προϊόντα;
Όταν ψωνίζετε στα σούπερ μάρκετ και στα εκπτωτικά καταστήματα τροφίμων, είναι πολύ συνηθισμένο να συναντάτε στα ράφια τρόφιμα που έχουν τη λέξη light ή ελαφριά στην ονομασία τους. Αυτά συνήθως συνδέονται με υγιεινά και εύπεπτα προϊόντα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Αυτό ισχύει πράγματι για ορισμένα light προϊόντα, αλλά δεν χαρακτηρίζεται κάθε τρόφιμο που φέρει την ένδειξη light από την καλή του σύνθεση. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, προκειμένου ένας κατασκευαστής να προβάλλει τον ισχυρισμό light στην ετικέτα ενός προϊόντος διατροφής, το προϊόν πρέπει να πληροί αυστηρές απαιτήσεις, οι οποίες καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1924/2006. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, light προϊόντα είναι μόνο εκείνα που περιέχουν τουλάχιστον 30% λιγότερα σάκχαρα (υδατάνθρακες) ή λιπαρά, και συνεπώς θερμίδες, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά προϊόντα που διατίθενται στα παντοπωλεία.
Ελαφριά προϊόντα - ποια είναι διαθέσιμα στα καταστήματα;
Η γκάμα των light προϊόντων που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ και στα μικρότερα εκπτωτικά καταστήματα διευρύνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων light προϊόντων στα καταστήματα τροφίμων σήμερα είναι τα εξής:
-
Γιαούρτια (π.χ. ελληνικά),
-
Κίτρινα τυριά (π.χ. Royal, Gouda, Rice Edam),
-
Τυριά σε καλούπι (π.χ. Camembert),
-
Τυριά μοτσαρέλα,
-
Τυριά με κρέμα γάλακτος,
-
Τυρί cottage,
-
Χωριάτικα τυριά,
-
Συμπυκνωμένο γάλα,
-
Μαλακές μαργαρίνες (για επάλειψη στο ψωμί),
-
Γάλα καρύδας,
-
Μαγιονέζες,
-
Κέτσαπ,
-
Σφολιάτες,
-
Ποπ κορν,
-
Μπαρ,
-
Σοκολάτες,
-
Κρέμες σοκολάτας και ξηρών καρπών,
-
Καβουρδισμένα φιστίκια.
Είναι τα light προϊόντα λιγότερο θερμιδογόνα;
Όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν όλα τα light προϊόντα λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα παραδοσιακά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα light προϊόντα μπορεί να είναι χαμηλότερα σε λιπαρά, αλλά υψηλότερα σε σάκχαρα (υδατάνθρακες ) και, ως εκ τούτου, να έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε θερμίδες, γεγονός που αποτελεί επικίνδυνη παγίδα για όποιον επιθυμεί να χάσει ή να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος. Είναι αρκετά σύνηθες για τους παρασκευαστές light τροφίμων να αντικαθιστούν το λίπος με υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα άμυλο, μαλτοδεξτρίνες, κυτταρίνη και πολυδεξτρόζη, γεγονός που επιτρέπει στα light προϊόντα να είναι συμπυκνωμένα με παρόμοιο τρόπο με το λίπος. Τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών έχουν δείξει ότι τα light προϊόντα με μειωμένα λιπαρά περιέχουν συχνά υψηλότερες ποσότητες υδατανθράκων. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι που φτάνουν τακτικά σε light προϊόντα με μειωμένα λιπαρά μπορεί στην πραγματικότητα να ανταλλάσσουν το λίπος με ζάχαρη, η οποία μπορεί επίσης να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
Συμβαίνει επίσης η χρήση υδατανθράκων να μην επαρκεί για την επίτευξη της σωστής συνοχής σε ένα light προϊόν ή απλώς να καθίσταται ασύμφορη για τον κατασκευαστή. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται πηκτικά όπως το κόμμι χαρουπιού (E410), το κόμμι γκουάρ (E412) και το κόμμι ξανθάνης (E415). Επειδή το λίπος είναι φορέας γεύσης, πολλά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά τείνουν να είναι λιγότερο εύγευστα κατά τη γνώμη των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, οι παρασκευαστές ελαφρών τροφίμων μπορεί μερικές φορές να προσθέτουν ενισχυτές γεύσης για να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα των ελαφρών προϊόντων σε λιπαρά.
Ελαφριά προϊόντα - τι υποκαθιστά τη ζάχαρη;
Τα light προϊόντα με χαμηλή ή καθόλου προσθήκη ζάχαρης είναι προϊόντα στα οποία οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν σαφώς μειώσει την ποσότητα σακχαρόζης (σακχάρων) και την έχουν αντικαταστήσει με άλλα γλυκαντικά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη γλυκιά και ελκυστική γεύση αυτών των προϊόντων. Οι κατασκευαστές light τροφίμων χρησιμοποιούν συνήθως τεχνητά γλυκαντικά (π.χ. ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη Κ, σουκραλόζη, σακχαρίνη) ή αλκοόλες ζάχαρης, δηλαδή πολυόλες (π.χ. ξυλιτόλη, ερυθριτόλη, μαλτιτόλη, σορβιτόλη, λακτιτόλη). Σε σύγκριση με τη σακχαρόζη, αυτά τα γλυκαντικά παρέχουν μικρές ή ιχνοστοιχεία θερμίδων και δεν συμβάλλουν σε σημαντική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ή στην ανάπτυξη τερηδόνας. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ασπαρτάμη περιέχει φαινυλαλανίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που δεν μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με φαινυλκετονουρία. Και οι πολυόλες που καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να έχουν καθαρτική δράση, ενώ η ακεσουλφάμη Κ και η σακχαρίνη μπορεί να προκαλέσουν πικρή, μεταλλική γεύση στο στόμα μετά την κατανάλωσή τους.
Ελαφριά προϊόντα - ποιος μπορεί να επωφεληθεί από αυτά;
Κατ' αρχήν, ο καθένας μπορεί να καταναλώνει light προϊόντα, ιδίως τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που θέλουν να μειώσουν αποτελεσματικά το υπερβολικό σωματικό τους βάρος. Τα light προϊόντα με μειωμένη ή καθόλου πρόσθετη ζάχαρη είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Στην πράξη, ωστόσο, τα light προϊόντα δεν είναι πάντα σημαντικά χαμηλότερα σε θερμίδες ή στην πραγματικότητα καλύτερα σε σύνθεση από τα αντίστοιχα παραδοσιακά προϊόντα. Ως εκ τούτου, συνιστάται να διαβάζετε προσεκτικά τη σύνθεση κάθε light προϊόντος που διατίθεται στην ετικέτα πριν αποφασίσετε να το αγοράσετε και να το εντάξετε στη διατροφή σας.
Αξίζει να αγοράσετε light προϊόντα;
Η τακτική κατανάλωση light προϊόντων δεν βοηθά απαραίτητα στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα υψηλής επεξεργασίας (π.χ. πατατάκια, μπισκότα, μπάρες, γιαούρτι με φρούτα). Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή ένταξη στη διατροφή light προϊόντων με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (που περιέχουν στη θέση τους τεχνητά γλυκαντικά) δεν συμβάλλει στην απώλεια βάρους ούτε αυξάνει τις αποθήκες σωματικού λίπους. Τα light προϊόντα που είναι πιο αξιοσημείωτα είναι όλα τα είδη τυριών που είναι μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα που αυξάνουν τη συγκέντρωση της ολικής χοληστερόλης και της χοληστερόλης του κλάσματος LDL στο αίμα.
Πηγές:
-
Toews I, Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, et al: Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies. BMJ. 2019 Jan 2;364:k4718.
-
Miller PE, Perez V.: Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomised controlled trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2014 Sep;100(3):765-77.
-
Gallagher AM, Ashwell M, Halford JCG, et al: Low-calorie sweeteners in the human diet: scientific evidence, recommendations, challenges and future needs. Έκθεση συμποσίου από το συνέδριο FENS 2019. J Nutr Sci. 2021 Jan 25;10:e7.
-
Jeżewska-Zychowicz M, Jeznach M, Kosicka-Gębska M.: Προθυμία των καταναλωτών να καταναλώνουν light τρόφιμα. BROMAT. CHEM. TOXICOL. - XLV, 2012, 3, 603-607.
-
Nguyen PK, Lin S, Heidenreich P.: Συστηματική σύγκριση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έναντι κανονικών εκδόσεων. Nutr Diabetes. 2016 Jan 25;6(1):e193.

Καλύτερα συμπληρώματα για αποκατάσταση
