Δωρεάν παράδοση στην Πολωνία από 200 PLN. Δωρεάν αποστολή σε PL από PLN 200 Αποστολή εντός 24 ωρών Χαμηλού κόστους διεθνής αποστολή Στην αγορά από το 2005 Blog Βοήθεια Κατηγορίες Κατασκευαστές MENU Blog Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο!

Καφεΐνη - τι είναι και ποιες είναι οι ιδιότητές της;

Καφεΐνη - τι είναι και ποιες είναι οι ιδιότητές της;
10 Μάιος 2024
Αναρτήθηκε από: Łukasz Szostko Times Διαβάστε: 3350 Σχόλια: 0

Γιατί αγαπάμε τον καφέ; Για το μοναδικό του άρωμα και την... καφεΐνη! Η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για όλη τη μαγεία που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας μετά την κατανάλωση καφέ. Λιγότερη κούραση, καλύτερη συγκέντρωση, καλή διάθεση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η καφεΐνη επηρεάζει επίσης το μεταβολισμό και χρησιμοποιείται ακόμη και για τη μείωση του πόνου. Αξίζει να διαβάσετε περισσότερα για τις ιδιότητές της.

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη (1,3,7-τριμεθυλοξανθίνη) είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές πουρίνης. Σε αυτήν οφείλουμε την ενεργοποιητική δράση του καφέ και του τσαγιού. Μόλις καταναλωθεί, απορροφάται γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά (σχεδόν εξ ολοκλήρου) από το γαστρεντερικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος. Μεταναστεύει εύκολα στον εγκέφαλο, διαπερνώντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Στο σώμα, μεταβολίζεται στις διμεθυλοξανθίνες παραξανθίνη, θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, οι οποίες είναι επίσης βιολογικά ενεργές.

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη φαρμακολογικά δραστική ουσία στον κόσμο είναι πιθανότατα η καφεΐνη. Τη χρησιμοποιούμε τόσο στην παραδοσιακή, φυσική της μορφή, δηλαδή ως αφεψήματα καφέ, τσαγιού, yerba mate κ.λπ. αλλά και στην ακριβέστερη μορφή συμπληρωμάτων και φαρμάκων με καφεΐνη που απομονώνονται από φυσικές πρώτες ύλες ή συντίθενται σε εργαστήρια. Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούν συνήθως άνυδρη καφεΐνη έως 200 mg ανά μερίδα.

Ιδιότητες της καφεΐνης για τον άνθρωπο

Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι η καφεΐνη είναι μία από τις καλύτερα μελετημένες ουσίες στον κόσμο. Ένας τεράστιος αριθμός μελετών σε ανθρώπους και μετα-αναλύσεων σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης στην ανθρώπινη υγεία είναι διαθέσιμος σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Γνωρίζουμε ακριβώς όχι μόνο τι είναι η καφεΐνη, αλλά και πώς επηρεάζει τη βιοχημεία και τη συνολική μας υγεία.

Αναστολή της κόπωσης

Για αυτή την ιδιότητα αγαπάμε την καφεΐνη! Είναι ο παράγοντας πρώτης επιλογής όταν η υπνηλία μας βασανίζει και δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε έναν υπνάκο.

Ποιος είναι όμως ο λόγος για αυτή την ιδιότητα; Λοιπόν, η καφεΐνη μοιάζει δομικά πολύ με την αδενοσίνη. Η ομοιότητα είναι τόσο μεγάλη που η καφεΐνη στον εγκέφαλο προσκολλάται στους υποδοχείς της αδενοσίνης. Μόλις το κάνει, μπλοκάρει αυτούς τους υποδοχείς και η αδενοσίνη δεν μπορεί να προσκολληθεί σε αυτούς και δεν είναι σε θέση να παράγει τη δράση για την οποία είναι υπεύθυνη. Και είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την αίσθηση της κόπωσης. Έτσι, η καφεΐνη δεν επιτρέπει στην αδενοσίνη να μας προκαλέσει υπνηλία.

Η παραπάνω δράση είναι ο κύριος, αλλά όχι ο μοναδικός, μηχανισμός της δράσης της καφεΐνης. Επηρεάζει επίσης τη συμπεριφορά πολλών άλλων νευροδιαβιβαστών που έχουν διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Ανάλογα με τη δόση , η καφεΐνη μπορεί όχι μόνο να μειώσει την κούραση, αλλά ακόμη και να δώσει ένα επιπλέον κύμα ενέργειας.

Βελτιωμένη συγκέντρωση

Αυτή είναι μια σπουδαία ιδιότητα της καφεΐνης και του καφέ. Ίσως επωφεληθείτε και εσείς από αυτά όταν εργάζεστε ή μελετάτε. Απλά λειτουργεί!

Οι επιδράσεις της καφεΐνης στη γνωστική λειτουργία έχουν μελετηθεί διεξοδικά σε πολλά πειράματα σε ζώα και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Οι φιλογνωστικές επιδράσεις της καφεΐνης μπορούν να εξηγηθούν κυρίως από αυτούς τους τρεις μηχανισμούς δράσης:

  1. ανταγωνισμός των υποδοχέων αδενοσίνης, ιδίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα,
  2. κινητοποίηση των ενδοκυτταρικών αποθεμάτων ασβεστίου,
  3. αναστολή του ενζύμου φωσφοδιεστεράση.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επίδραση στη συγκέντρωση παρατηρείται καλύτερα σε άτομα που λαμβάνουν μάλλον μικρές ποσότητες καφεΐνης σε καθημερινή βάση ή που δεν τη χρησιμοποιούν. Η ad hoc λήψη εγγυάται την ισχυρότερη επίδραση στη συγκέντρωση και τη διανοητική διαύγεια. Αν και όσον αφορά την επίδραση στη μνήμη, τα αποτελέσματα των μελετών είναι ανάμεικτα, η επίδραση της αυξημένης εγρήγορσης, της συγκέντρωσης και της μειωμένης κόπωσης είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Επιδράσεις στο μεταβολισμό και την απώλεια βάρους

Γνωρίζετε ποιο είναι το πιο δημοφιλές συστατικό στα λιποδιαλυτικά; Η καφεΐνη. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η καφεΐνη διεγείρει διάφορους μηχανισμούς που διευκολύνουν την απώλεια βάρους.

Η λιπόλυση, ή η απελευθέρωση της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στο αποθηκευμένο λίπος, επηρεάζεται από την καφεΐνη μέσω της αναστολής των ενζύμων PDE. Έτσι, η καφεΐνη αναστέλλει τη διάσπαση της cAMP στα κύτταρα. Η cAMP διεγείρει τη λιπόλυση ενεργοποιώντας τη δραστηριότητα της ορμονοευαίσθητης λιπάσης (HSL) και παίζει σημαντικό ρόλο στη δράση της αδρεναλίνης. Αυτός ο μηχανισμός απαιτεί σχετικά υψηλές δόσεις, γι' αυτό και οι κατασκευαστές των λιποδιαλυτών συνήθως δεν τους περισσεύει η καφεΐνη.

Μια σημαντική πτυχή της επίδρασης της καφεΐνης που είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί είναι η μείωση της κόπωσης και η φυσικά επακόλουθη αύξηση της δραστηριότητας. Καθώς τα βλέφαρα ελαφρύνουν και η υπνηλία αφήνει να φύγει, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σηκωθείτε και να κάνετε κάτι. Η αύξηση της NEAT (δηλαδή της σωματικής δραστηριότητας χωρίς άσκηση) αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και της ενεργειακής δαπάνης. Όσο περισσότερες θερμίδες καίμε κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, τόσο πιο εύκολη είναι η απώλεια βάρους.

Αναλγητική δράση

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται σε πολλά παυσίπονα. Ωστόσο, στη συνέχεια δεν βρίσκεται ποτέ μόνη της, αλλά πάντα σε συνδυασμό με μια άλλη αναλγητική ουσία. Στην περίπτωση αυτή, η καφεΐνη παρέχει υποστήριξη στο κύριο συστατικό του φαρμάκου, βοηθώντας την απορρόφηση και τη δράση του. Επιτρέπει στα αναλγητικά να δρουν έως και 40% πιο αποτελεσματικά. Έχει τεκμηριωθεί καλύτερα για πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Πόση καφεΐνη έχει ο καφές;

Ο παρασκευασμένος καφές περιέχει 56-100 mg καφεΐνης ανά 100 ml ροφήματος.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη είναι εξαιρετικά μεταβλητή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μεταξύ άλλων, μετράει το είδος του κόκκου, η χονδρότητα του αλέσματος και ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ο καφές.

Άλλες πηγές καφεΐνης - τι αντί για καφέ;

Οι φυσικές πηγές καφεΐνης περιλαμβάνουν:

  • Yerba mate
  • τσάι
  • γκουαράνα
  • κακάο
  • Ilex guayusa
  • καρύδια κόλα

Η καφεΐνη είναι επίσης, φυσικά, ένα σημαντικό συστατικό των ενεργειακών ποτών. Λιγότερο προφανώς, βρίσκεται επίσης στη φόρμουλα δημοφιλών ζαχαρούχων ποτών όπως η κόλα (διαφόρων εμπορικών σημάτων) ή η Mountain Dew.

Ενδιαφέρον γεγονός: Ουσίες όπως η "θεΐνη" στο τσάι ή η "matina" στο yerba mate είναι ίδιες με την "καφεΐνη" του καφέ. Οι ονομασίες αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την προέλευση της ουσίας, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται ακριβώς για το ίδιο αλκαλοειδές.

Ποιες ποσότητες καφεΐνης είναι ασφαλείς;

Με βάση τα δεδομένα που αναλύθηκαν, συνήχθη το συμπέρασμα ότι, για υγιείς ενήλικες ανθρώπους, η πρόσληψη καφεΐνης έως 400 mg ημερησίως δεν συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις όσον αφορά τη γενική τοξικότητα, τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, τις επιπτώσεις στην υγεία των οστών και το μεταβολισμό του ασβεστίου (με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου), τις αλλαγές στη συμπεριφορά, την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και τις επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα.

Το όριο ασφαλούς δόσης μειώνεται σε διάφορες ειδικές περιπτώσεις. Οι έγκυες γυναίκες, για παράδειγμα, ιδανικά δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξη του εμβρύου. Μείωση του ορίου μπορεί επίσης να συμβεί με τη χρήση φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη, τη νεφρική ανεπάρκεια ή την τάση του ατόμου να μεταβολίζει αργά την καφεΐνη.

Θανατηφόρος δόση καφεΐνης

Ο θάνατος λόγω υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης είναι εξαιρετικά σπάνιος και μόνο λίγες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία. Η εφάπαξ θανατηφόρος δόση για έναν ενήλικα έχει εκτιμηθεί στα 10 γραμμάρια. Με αυτό το δεδομένο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει γνωστή περίπτωση θανάτου μετά από κατανάλωση 6,5 γραμμαρίων καφεΐνης, αλλά από την άλλη πλευρά, έχει επίσης αναφερθεί η επιβίωση ασθενούς που φέρεται να κατανάλωσε 24 γραμμάρια καφεΐνης.

Πηγές:

Συνιστώμενες προπονήσεις