Δωρεάν παράδοση στην Πολωνία από 200 PLN. Δωρεάν αποστολή σε PL από PLN 200 Αποστολή εντός 24 ωρών Χαμηλού κόστους διεθνής αποστολή Στην αγορά από το 2005 Blog Βοήθεια Κατηγορίες Κατασκευαστές MENU Blog Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο!

Εκχύλισμα φύλλων πράσινου τσαγιού - ιδιότητες και κίνδυνοι για την υγεία

Εκχύλισμα φύλλων πράσινου τσαγιού - ιδιότητες και κίνδυνοι για την υγεία
08 Οκτώβριος 2024
Αναρτήθηκε από: Łukasz Szostko Times Διαβάστε: 1839 Σχόλια: 0

Το έγχυμα πράσινου τσαγιού είναι σχεδόν ένα σύμβολο υγείας. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται αμέσως το πράσινο τσάι όταν ερωτώνται τι ρόφημα πρέπει να πίνουν για την υγεία τους. Χωρίς αμφιβολία, μπορεί να θεωρηθεί ένα λειτουργικό τρόφιμο που το συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας όχι μόνο για να ευχαριστήσουμε τις αισθήσεις μας, αλλά και λόγω της άνω του μέσου όρου αξίας του για την υγεία. Τα συμπληρώματα διατροφής με εκχυλίσματα από αυτό το φυτό είναι επίσης πολύ δημοφιλή, επιτρέποντάς σας να επωφεληθείτε εύκολα από τα πλεονεκτήματα του πράσινου τσαγιού με συμπυκνωμένο τρόπο, ακόμη και αν δεν σας αρέσει το άρωμά του ή δεν θέλετε να ετοιμάζετε καθημερινά αφεψήματα από αποξηραμένο τσάι.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τη σύνθεση του πράσινου τσαγιού και τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, από την επίδρασή του στο σωματικό βάρος έως τις αντικαρκινικές του επιδράσεις. Διαβάστε μέχρι το τέλος!

.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και τα οφέλη του

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία αποδίδονται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ιδίως σε φλαβανόλες και φλαβονολικές ενώσεις, οι οποίες αποτελούν έως και το 30% του ξηρού βάρους των φρέσκων φύλλων[1]. Πολλές από τις ευεργετικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού αποδίδονται συγκεκριμένα στην πιο άφθονη κατεχίνη: (-)-επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG).

Σε κλινικές μελέτες, οι ερευνητές έχουν αναλύσει, μεταξύ άλλων, τις εν λόγω επιδράσεις του πράσινου τσαγιού[1][2]:

  • πρόληψη του καρκίνου,
  • πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων,
  • μείωση της αρτηριακής πίεσης,
  • αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις,
  • μείωση του σακχάρου στο αίμα,
  • κατά της αρθρίτιδας,
  • αντιμικροβιακό,
  • αντι-αγγειογενετική,
  • αντιοξειδωτικό,
  • αντιιικά,
  • νευροπροστατευτικό,
  • μείωση της χοληστερόλης.

Το πρώτο πράσινο τσάι εξήχθη από την Ινδία στην Ιαπωνία τον 17ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνοι φύλλων τσαγιού παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 20% παράγεται ως πράσινο τσάι. Καταναλώνεται κυρίως στην Ασία, σε μέρη της Βόρειας Αφρικής, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη[1].

Από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, έχει αναφερθεί ότι έχουν απομονωθεί περισσότερα από 500 χημικά συστατικά από το τσάι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 οργανικών ενώσεων και περισσότερων από 40 ανόργανων ενώσεων[2].

Διαφορετικοί τύποι εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι είναι ένας πλούτος δραστικών ουσιών, κάτι που είναι επίσης εμφανές στην ποικιλία των εκχυλισμάτων. Μπορούν να τυποποιηθούν σε διαφορετικά δραστικά συστατικά, και τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • 98% πολυφαινόλες, 70% κατεχίνες και 50% EGCG.
  • 98% L-θεανίνη
  • 40% κατεχίνες και 8% καφεΐνη

Η πρώτη παραλλαγή (ή κοντά σε αυτήν) είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη πρώτη ύλη στα συμπληρώματα. Αν θέλετε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες υγείας που αποδίδονται στο πράσινο τσάι, αυτή θα πρέπει να είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτού του είδους τα συμπληρώματα έχουν μερικές φορές και μια δήλωση ότι το εκχύλισμα είναι καθαρισμένο από καφεΐνη. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τους ανθρώπους που την αποφεύγουν.

Η δεύτερη επιλογή είναι η σχεδόν καθαρή L-θεανίνη που εξάγεται από τα φύλλα πράσινου τσαγιού. Σε αυτή την περίπτωση, περιμένετε οφέλη ειδικά για την L-θεανίνη, χωρίς τις επιδράσεις που παρατηρούνται με την κατανάλωση EGCG ή εγχύσεων πράσινου τσαγιού. Έτσι, θα πρόκειται κυρίως για ηρεμιστική δράση, μείωση του στρες και την πιθανότητα νοοτροπικής επίδρασης.

Το τρίτο είναι σχετικά σπάνιο. Είναι ένα λιγότερο συμπυκνωμένο εκχύλισμα και έχει λιγότερες κατεχίνες, αλλά επίσης δεν έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη. Αποτελεί επομένως μια επιλογή για όσους θέλουν επίσης να απολαύσουν μια ελαφρώς ενεργοποιητική επίδραση.

Μαύρο τσάι έναντι πράσινου τσαγιού - η διαφορά

Αυτό αποτελεί έκπληξη για πολλούς ανθρώπους, αλλά και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για το Camellia sinensis. Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο φυτό! Η διαφορά, ωστόσο, έγκειται στη διαδικασία παραγωγής. Για την παρασκευή μαύρου τσαγιού, τα φύλλα πρέπει να υποστούν ζύμωση μετά τη συγκομιδή. Για να γίνει το τσάι πράσινο, οι καλλιεργητές προστατεύουν τα φύλλα από τη διαδικασία της ζύμωσης. Αυτό περιλαμβάνει την έκθεση των φύλλων σε ατμό, ο οποίος αποικοδομεί τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των χρωστικών ουσιών του χρώματος στα φύλλα και επιτρέπει στο τσάι να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του κατά τη διάρκεια των επακόλουθων διαδικασιών έλασης και ξήρανσης. Αυτό εξασφαλίζει επίσης ότι οι περισσότερες πολυφαινόλες δεν μεταβολίζονται σε άλλες ενώσεις και παραμένουν στην αρχική τους μορφή.

Αν και πρόκειται για τα ίδια φύλλα και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία παραγωγής αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Το πράσινο τσάι δεν έχει μόνο διαφορετικό χρώμα και άρωμα, αλλά είναι επίσης πολύ διαφορετικό όσον αφορά τη χημική του σύνθεση. Από όλα τα τσάγια, το πράσινο τσάι είναι αυτό που έχει παρατηρηθεί ότι έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Το EGCG ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του πράσινου τσαγιού

Τα φύλλα πράσινου τσαγιού είναι πολύ πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες αποτελούν το εντυπωσιακό 30% του ξηρού βάρους τους. Οι περισσότερες από αυτές είναι κατεχίνες (φλαβονόλες). Μεταξύ αυτών, διακρίνουμε πέντε ουσίες:

  1. Κατεχίνη
  2. επικατεχίνη,
  3. επιγαλλοκατεχίνη,
  4. επικατεχίνη-3-γαλλική,
  5. επιγαλλοκατεχίνη γαλλική ή EGCG.

Wzory chemiczne katechin występujących w zielonej herbacie
Πηγή γραφικών - doi:10.3390/molecules27123909

Από αυτό το σύμπλεγμα, η EGCG θεωρείται η ουσία με τη μεγαλύτερη φαρμακολογική δράση και έχει λάβει το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Επίσης, υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα, καθώς η EGCG αποτελεί περισσότερο από το 50% όλων των κατεχινών στα φύλλα της Camellia sinensis.

Οι κατεχίνες είναι υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειονότητα των ωφελειών που αποδίδονται στο πράσινο τσάι, με τα άλλα συστατικά να είναι περισσότερο συμπληρωματικά.

Η EGCG δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, αποτρέποντας τις οξειδωτικές βλάβες στα υγιή κύτταρα, αλλά και ως αντι-αγγειογενετικός και αντικαρκινικός παράγοντας και ως ρυθμιστής της απόκρισης των καρκινικών κυττάρων στη χημειοθεραπεία[3]. Πολλές από τις χημειοπροληπτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού προκαλούνται έμμεσα ακριβώς από τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη.

Ένα μέσο φλιτζάνι έγχυσης πράσινου τσαγιού περιέχει περίπου 50 mg EGCG. Ήδη τέτοιες δόσεις είναι ευεργετικές, αλλά στη συμπληρωματική χορήγηση οι συνήθεις δόσεις που χρησιμοποιούνται είναι κάπως υψηλότερες.

Άλλα συστατικά του πράσινου τσαγιού

Η χημική σύνθεση του πράσινου τσαγιού είναι πολύπλοκη. Εκτός από τις κατεχίνες, τα φύλλα του πράσινου τσαγιού περιέχουν[1][2]:

  • πρωτεΐνες (15-20% του ξηρού βάρους), συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων,
  • αμινοξέα (1-4% του ξηρού βάρους), όπως θεανίνη ή 5-Ν-αιθυλογλουταμίνη, γλουταμινικό οξύ, τρυπτοφάνη, γλυκίνη, σερίνη, ασπαρτικό οξύ, τυροσίνη, βαλίνη, λευκίνη, θρεονίνη, αργινίνη και λυσίνη,
  • υδατάνθρακες (5-7% του ξηρού βάρους) όπως κυτταρίνη, πηκτίνη, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη,
  • μέταλλα και ιχνοστοιχεία (5% του ξηρού βάρους), όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χρώμιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μολυβδαίνιο, σελήνιο, νάτριο, φώσφορο, κοβάλτιο, στρόντιο, νικέλιο, κάλιο, φθόριο και αλουμίνιο,
  • ίχνη λιπιδίων (λινολεϊκό και α-λινολενικό οξύ),
  • στερόλες (στιγμαστερόλη),
  • βιταμίνες (B, C, E),
  • βάσεις ξανθίνης (καφεΐνη, θεοφυλλίνη),
  • χρωστικές ουσίες (χλωροφύλλη, καροτενοειδή),
  • πτητικές ενώσεις (αλδεΰδες, αλκοόλες, εστέρες, λακτόνες, υδρογονάνθρακες),
  • φλαβονοειδή (γλυκοζίτες κερκετίνης και μυρικετίνης),
  • ανθοκυανίνες (μαλβιδίνη, κυανιδίνη, δελφινιδίνη, πελαργονιδίνη, πετουνιδίνη),
  • φαινολικά οξέα (γαλλικό, χλωρογενικό, καφέ, p-κουμαρικό, ελλαγικό, κινικό).

Οφέλη για την υγεία από τη συμπληρωματική χορήγηση πράσινου τσαγιού

Παρακάτω παρατίθεται μια επισκόπηση των σημαντικότερων ιδιοτήτων του πράσινου τσαγιού για την υγεία, μαζί με στοιχεία από την επιστημονική βιβλιογραφία.

Αντιοξειδωτικές επιδράσεις

Ήδη από το 1997 αναφέρθηκε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και τα τρία κύρια συστατικά του, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών του τσαγιού, της θεανίνης και της καφεΐνης, έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν αποτελεσματικά την καταλυόμενη από χαλκό υπεροξείδωση των λιπιδίων[2]. Η προστασία από τις ελεύθερες ρίζες είναι ένα βασικό καθήκον που διαδραματίζει το πράσινο τσάι στον οργανισμό.

Η αποτελεσματική μείωση των ελεύθερων ριζών είναι η μεγαλύτερη υπερδύναμη του πράσινου τσαγιού. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό δυναμικό επηρεάζεται ιδίως από την υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Η ικανότητα των αντιοξειδωτικών ενώσεων του πράσινου τσαγιού να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες έχει ταξινομηθεί ως εξής[2]:

EGCG > ECG > EGC > EC

Συνεπώς, επιβεβαιώνεται ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη είναι η πιο αποτελεσματική από τις κατεχίνες του τσαγιού.

Ο μηχανισμός της αντιοξειδωτικής δράσης περιλαμβάνει την αύξηση της ικανότητας απορρόφησης των ROS μέσω της αύξησης της δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών ενζύμων όπως:

  • (SOD),
  • καταλάση (CAT),
  • υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GSH-Px),
  • αναγωγάση της γλουταθειόνης (GSH-Rd).

Επιδράσεις στο νευρικό σύστημα και τη διάθεση

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και οι πολυφαινόλες εισέρχονται εύκολα στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, έχουμε πολλές αναφορές για τη νευροπροστατευτικήδυνατότητα των αφεψημάτων και των εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού. Πολλές πειραματικές μελέτες έχουν σημειώσει ευεργετικές επιδράσεις σε ένα μοντέλο της νόσου του Alzheimer, συμπεριλαμβανομένου ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αναστέλλει επιλεκτικά την ακετυλοχολινεστεράση. Μια ευεργετική επίδραση του EGCG στην προστασία του εγκεφάλου από την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον έχει επίσης σημειωθεί σε ένα ζωικό μοντέλο[2].

Συχνά τα συμπληρώματα για την ενίσχυση της ενέργειας ή της διάθεσης έχουν στη σύνθεσή τους εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού. Αν και στο πράσινο τσάι είναι κυρίως η καφεΐνη και η θεανίνη που έχουν συνδεθεί με επιδράσεις στη διάθεση και τις γνωστικές ικανότητες, υπάρχουν επίσης μεμονωμένες ενδείξεις ευεργετικών ιδιοτήτων στην περίπτωση του EGCG. Σε μια μελέτη, μια εφάπαξ δόση 300 mg EGCG οδήγησε ήδη σε μεγαλύτερο αίσθημα ηρεμίας και μείωση του στρες μέσα σε δύο ώρες από την κατανάλωση[4]. Σε μια άλλη μελέτη, η λήψη 800 mg EGCG για 8 εβδομάδες ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα συνολική βελτίωση της διάθεσης και λιγότερα συναισθήματα έντασης[4]. Αυτές οι επιδράσεις πιθανότατα οφείλονται τουλάχιστον εν μέρει στη συγγένεια του EGCG με τους υποδοχείς GABA, τον κύριο ηρεμιστικό νευροδιαβιβαστή μας.


Ruda uśmiechnięta kobieta na tle pola rzepakowego

Αντικαρκινικές επιδράσεις

Η αντικαρκινική πτυχή έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών μελετών που αφορούν το πράσινο τσάι. Οι σημαντικότεροι μηχανισμοί που έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές είναι[2]:

  • αναστολή της μετανάστευσης και της εισβολής των καρκινικών κυττάρων,
  • επαγωγή της απόπτωσης,
  • αναστολή της αγγειογένεσης των καρκινικών κυττάρων,
  • αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι το EGCG εμποδίζει την καρκινογένεση επηρεάζοντας πολλαπλά μονοπάτια μεταγωγής σήματος[3]. Η EGCG διεγείρει τον κατακερματισμό των τελομερών αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της τελομεράσης[3]. Διάφορες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη EGCG αναστέλλει την εμφάνιση και την πολλαπλότητα των καρκίνων σε διάφορες περιοχές οργάνων όπως το ήπαρ, το στομάχι, το δέρμα, ο πνεύμονας, οι μαστικοί αδένες και το παχύ έντερο.

Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Στα συμπεράσματα των μελετών αναφέρονται συχνά βελτιώσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση της συνολικής καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι η επίδραση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία είναι ένα από τα ισχυρότερα οφέλη του πράσινου τσαγιού.

Οι επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην καρδιαγγειακή υγεία συνοψίζονται καλά σε μια μετα-ανάλυση του 2016[5]. Εννέα μελέτες ήταν επιλέξιμες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 259267 άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που δεν έπιναν πράσινο τσάι είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας και εγκεφαλικού εμφράγματος σε σύγκριση με όσους έπιναν <1 φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα. Επομένως, φαίνεται ότι ήδη μικρές ποσότητες πράσινου τσαγιού κάνουν τη διαφορά. Μεγαλύτερες ποσότητες, ωστόσο, παρήγαγαν καλύτερα αποτελέσματα. Τα άτομα που έπιναν 1-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους έπιναν <1 φλιτζάνι την ημέρα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε το 2022[6]. Έδειξε ότι το συμπλήρωμα πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μια μικρή αλλά σημαντική βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και την LDL, ενώ αυξάνει την HDL. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μια σημαντικά ευεργετική επίδραση στα τριγλυκερίδια με τη μακροχρόνια χορήγηση συμπληρώματος. Το πράσινο τσάι έδειξε επίσης ευεργετική επίδραση στο γλυκαιμικό προφίλ μειώνοντας τη γλυκόζη νηστείας και την HbA1c, αλλά χωρίς αλλαγές στην ινσουλίνη νηστείας ή στο HOMA-IR. Παρατηρήθηκε επίσης μια μικρή αλλά σημαντική μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης του πράσινου τσαγιού για τη μείωση της χοληστερόλης δεν είναι πλήρως κατανοητός, η αυξημένη θερμογένεση, η αυξημένη γονιδιακή έκφραση ενζύμων που εμπλέκονται στην παραγωγή χολικών οξέων και η καταστολή της όρεξης έχουν προταθεί ως πιθανοί μηχανισμοί[6].

Έτσι, αν ο στόχος σας είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή η χρήση εκχυλισμάτων από τα φύλλα του θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, οπότε αναμφίβολα αξίζει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Επίδραση στο σωματικό βάρος

Υπάρχει μια δημοφιλής αντίληψη ότι το πράσινο τσάι είναι μια καλή επιλογή όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους. Ισχύει αυτό στην πραγματικότητα;

Πρέπει να ειπωθεί ότι τα στοιχεία για τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα είναι μικτά. Στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων μπορεί κανείς να συναντήσει τόσο θετικές πληροφορίες όσο και αναφορές για κακές επιδράσεις.

Για παράδειγμα, μεγάλα αποτελέσματα σημειώθηκαν σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε γυναίκες με παχυσαρκία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έπαιρναν 856,8 mg EGCG από το πράσινο τσάι κάθε μέρα. Στα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε πράγματι σημαντική απώλεια βάρους με βελτιωμένο λιπιδόγραμμα. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτό οφειλόταν στην επίδραση του πράσινου τσαγιού στη μείωση της έκκρισης της γκρελίνης και στην αύξηση της αδιπονεκτίνης[7]. Παρόλο που δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτή τη μελέτη, αξίζει να σημειωθεί ότι η δόση EGCG που χρησιμοποιήθηκε υπερέβαινε τις τρέχουσες συστάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι όταν η μόνη ενέργεια που λαμβάνουμε είναι η συμπλήρωση με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού στις συνιστώμενες μέτριες δόσεις, η απώλεια βάρους δεν θα είναι δραστική. Υπάρχει μάλιστα μια χιουμοριστική ρήση που λέει ότι το πράσινο τσάι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους αν το μαζέψετε μόνοι σας από μια βουνοπλαγιά πριν το καταναλώσετε.

Ωστόσο, τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε σύνθετους λιποδιαλύτες και αυτό είναι το πιο λογικό. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις στην επιστημονική βιβλιογραφία για τα οφέλη του συμπληρώματος πράσινου τσαγιού όσον αφορά τη γλυκαιμία, την υποστήριξη της μεταγευματικής θερμογένεσης και την αναστολή της λιπογένεσης[1].

Πιθανοί κίνδυνοι και συνιστώμενη δοσολογία του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το "φυσικό" δεν σημαίνει απολύτως ασφαλές. Αυτό ισχύει για πολλά φυτά και το πράσινο τσάι δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην υπερβαίνετε την πρόσληψη 800 mg EGCG την ημέρα. Αν και οι μέτριες ποσότητες κατεχινών πράσινου τσαγιού είναι πολύ υγιεινές για εμάς, η περίσσεια EGCG μπορεί να είναι κυτταροτοξική και να προκαλέσει ακόμη και οξεία κυτταροτοξικότητα στα ηπατικά κύτταρα. Επιπλέον, μια μελέτη σε χάμστερ έδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη στο DNA του παγκρέατος και του ήπατος.

Η επιλογή πράσινου τσαγιού από αναξιόπιστες πηγές και η μόλυνση από αλουμίνιο μπορεί να είναι η πηγή ορισμένων από τα προβλήματα. Αυτό είναι κάτι στο οποίο τα άτομα με νεφρική νόσο θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

Προσοχή επίσης στις αλληλεπιδράσεις με ορισμένα μέταλλα. Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των ιόντων σιδήρου και ψευδαργύρου[1]. Εάν συμπληρώνετε με αυτά τα μέταλλα και θέλετε να συμπεριλάβετε το συμπλήρωμα πράσινου τσαγιού, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε το κατάλληλο διάστημα μεταξύ των συμπληρωμάτων. Μην παίρνετε συμπληρώματα πράσινου τσαγιού γύρω από γεύματα που περιέχουν σίδηρο και ψευδάργυρο, αν δεν θέλετε να επηρεάσετε την απορρόφησή τους.

Συνέργεια με άλλα συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες των συμπληρωμάτων διατροφής, είναι καλύτερο να τα συνδυάζετε με τον σωστό τρόπο, ώστε να λειτουργούν καλά μαζί και να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από το καθένα από μόνο του. Στην περίπτωση των εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού, υπάρχουν αρκετές συνέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Πράσινο τσάι + άλλα αντιοξειδωτικά

Συχνά, τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού συνδυάζονται με αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη, το OPC από σπόρους σταφυλιού ή η trans-ρεσβερατρόλη. Σε πολλές περιπτώσεις, είτε ενισχύουν η μία την επίδραση της άλλης σε ορισμένες πτυχές είτε αλληλοσυμπληρώνονται και προσθέτουν νέες ιδιότητες. Ιδιαίτερα για την αντιγήρανση ή την καρδιαγγειακή υποστήριξη, χρησιμοποιούνται τέτοιοι συνδυασμοί διαφορετικών αντιοξειδωτικών/πολυφαινολών.

EGCG + 5-HTP ή L-DOPA

Η 5-HTP και η L-DOPA είναι πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης αντίστοιχα. Και τα δύο είναι φυσικής προέλευσης: Η 5-HTP εξάγεται από τους σπόρους του αφρικανικού μαύρου φασολιού(Griffonia simplicifolia) και η L-DOPA από το φασόλι scabious(Mucuna pruriens). Σε συμπλήρωμα, χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βελτίωση της ευεξίας.

Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και η επιγαλλοκατεχίνη θεωρούνται αναστολείς του ενζύμου DOPA αποκαρβοξυλάση[8]. Τι σημαίνει αυτό; Η αποκαρβοξυλάση DOPA (DDC) είναι το ένζυμο που μετατρέπει την L-DOPA σε ντοπαμίνη και την 5-HTP σε σεροτονίνη. Με την αναστολή της με κατεχίνες, η μετατροπή σε ντοπαμίνη και σεροτονίνη μειώνεται στους περιφερικούς ιστούς. Αυτό επιτρέπει στην L-DOPA και την 5-HTP να φτάσουν στον εγκέφαλο σε μεγαλύτερες ποσότητες και να μετατραπούν εκεί σε νευροδιαβιβαστές-στόχους. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που παράγονται στο περιφερικό αίμα δεν μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και δεν θα επηρεάσουν τη διάθεση. Για να έχουν το σωστό αποτέλεσμα, αυτοί οι νευροδιαβιβαστές πρέπει να παράγονται απευθείας στον εγκέφαλο.

EGCG + θερμογόνα βότανα

Τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε EGCG συνδυάζονται συχνά με εκχυλίσματα τζίντζερ, μαύρου πιπεριού ή πιπεριού καγιέν, μεταξύ άλλων, ως μέρος συμπληρωμάτων πολλαπλών συστατικών που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη της καύσης λίπους. Υπάρχουν πολλές αναφορές στη βιβλιογραφία για το EGCG που ενισχύει τη μεταγευματική θερμογένεση και ενισχύει τις θερμογενετικές ιδιότητες π.χ. της καφεΐνης.

Περίληψη

Όσον αφορά το γεγονός ότι το πράσινο τσάι είναι υγιεινό, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία στο μυαλό κανενός. Απλά πίνετε το τακτικά ή συμπεριλάβετε συμπλήρωμα για να αποκομίσετε τα οφέλη. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στα φύλλα πράσινου τσαγιού έχουν σαφή αντίκτυπο στη συνολική υγεία, με μεγαλύτερη έμφαση στο καρδιαγγειακό σύστημα, την πρόληψη του καρκίνου και τη μεταβολική υγεία. Αξίζει να χρησιμοποιήσετε το πράσινο τσάι; Εξακολουθεί να είναι! Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, αξίζει να έχετε κατά νου ότι η υπερβολική ποσότητα είναι ανθυγιεινή. Οι ημερήσιες δόσεις EGCG θα πρέπει να είναι μέτριες, κατά προτίμηση κάτω από 800 mg.

Πηγές: