Είναι η ερυθριτόλη το καλύτερο γλυκαντικό;

Η ερυθριτόλη είναι ένα γλυκαντικό που ανήκει στην ομάδα των πολυολών, δηλαδή των πολυολών (των λεγόμενων αλκοολών ζάχαρης). Η ερυθριτόλη έχει εγκριθεί για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων με την ονομασία E968. Πολλοί άνθρωποι που έχουν επίγνωση της υγείας και της σιλουέτας πιστεύουν ότι η ερυθριτόλη είναι το καλύτερο γλυκαντικό. Ας μάθουμε αν αυτό όντως ισχύει.
- Ερυθριτόλη - τι είναι;
- Ερυθριτόλη - πόσες θερμίδες έχει;
- Ερυθριτόλη - ιδιότητες που προάγουν την υγεία
- Ερυθριτόλη - χρήσεις
- Ερυθριτόλη - είναι ασφαλής για την υγεία;
Ερυθριτόλη - τι είναι;
Όταν χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό, η ερυθριτόλη έχει τη μορφή λευκής, κρυσταλλικής και άοσμης σκόνης που διαλύεται εύκολα στο νερό. Η ερυθριτόλη μπορεί να παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα από άμυλο αραβοσίτου και σιταριού με ενζυματική υδρόλυση και ζύμωση με διάφορα είδη ζύμης, συμπεριλαμβανομένων των Trigonopsis variabilis, Aurobasidium sp., Torula sp., Moniliela sp., Yarrowia lipolytica, Pseudozyma tsubakaensis και Candida magnoliae. Επιπλέον, η ερυθριτόλη εμφανίζεται φυσικά σε μικρές ποσότητες στα μανιτάρια και σε ορισμένα φρούτα και ζυμωμένα προϊόντα**. **Η ερυθριτόλη περιέχεται σε προϊόντα όπως το ροδάκινο, το αχλάδι, το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια, τα μανιτάρια, το τυρί κρέμα, η μπύρα, το κρασί, το σάκε (κρασί από ρύζι) και η σάλτσα σόγιας.
Ερυθριτόλη - πόσες θερμίδες έχει;
Η ερυθριτόλη είναι ένα εξαιρετικό γλυκαντικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα ένα υγιές σωματικό βάρος, καθώς παρέχει ίχνη θερμίδων. 1g ερυθριτόλης περιέχει μόλις 0,2 kcal, ενώ 5g ερυθριτόλης (δηλαδή ένα επίπεδο κουταλάκι του γλυκού) παρέχει μόλις 1 kcal. Αυτό σημαίνει ότι η ερυθριτόλη έχει 20 φορές λιγότερες θερμίδες από την παραδοσιακή επιτραπέζια ζάχαρη (1 g = 4 kcal, 5 g - επίπεδο κουταλάκι του γλυκού = 20 kcal). Λόγω της οριακής περιεκτικότητάς της σε θερμίδες, η ερυθριτόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που ανησυχούν για τη μείωση του υπερβολικού σωματικού βάρους. Η ερυθριτόλη είναι ένα από τα καλύτερα και πιο συχνά συνιστώμενα γλυκαντικά που μπορούν να χρησιμοποιούνται τακτικά όταν ακολουθείται μια δίαιτα μείωσης.
Ερυθριτόλη - ιδιότητες που προάγουν την υγεία
Ως γλυκαντικό, η ερυθριτόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από ασθενείς με διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική συμπερίληψη ερυθριτόλης στη διατροφή δεν συμβάλλει σε σημαντική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) και ινσουλίνης στο αίμα. Η ερυθριτόλη επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και την απορρόφηση της γλυκόζης από το λεπτό έντερο. Έχει αποδειχθεί ότι η ερυθριτόλη που χρησιμοποιήθηκε από διαβητικούς ασθενείς σε ποσότητα 20 g (4 κουταλάκια του γλυκού) ημερησίως για ένα δεκαπενθήμερο συνέβαλε σε σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) από 8,5% σε 7,5%.
Είναι ένα εξαιρετικό γλυκαντικό που δεν προκαλεί τερηδόνα, καθώς δεν ζυμώνεται στο στόμα και επομένως δεν μπορεί να μετατραπεί σε οξέα από τα βακτήρια που κατοικούν στο στόμα. Η ερυθριτόλη έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη τερηδόνας και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική σε αυτό από άλλες αλκοόλες ζάχαρης, όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη. Η χρήση της ερυθριτόλης ως γλυκαντικού μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση πλάκας και να αναστείλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων όπως: Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus και Streptococcus sanguinis. Μια μελέτη έδειξε ότι οι τακτικοί χρήστες ερυθριτόλης είχαν μικρότερη αφθονία του καριογόνου βακτηρίου Streptoccocus mutans στο σάλιο τους, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη τερηδόνας. Η κατανάλωση ερυθριτόλης έχει τεκμηριωμένη ευεργετική επίδραση στη στοματική υγεία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ερυθριτόλη μπορεί να μειώσει τις κυκλοφορούσες συγκεντρώσεις της ορμόνης της πείνας γκρελίνης και να ενισχύσει τον μεταγευματικό κορεσμό, γεγονός που αποδίδεται στην υψηλή ωσμωτικότητα της ερυθριτόλης σε σύγκριση με τη σακχαρόζη και άλλα μη θρεπτικά γλυκαντικά. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ερυθριτόλη μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Ερυθριτόλη - χρήσεις
Η ερυθριτόλη είναι ένα ανθεκτικό στη θερμότητα γλυκαντικό και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, συμπεριλαμβανομένων κέικ, ομελέτες, τηγανίτες, ζυμαρικά, κις ή πουτίγκες. Συνηθέστερα, ωστόσο, η ερυθριτόλη χρησιμοποιείται στο σπίτι ως υγιεινό γλυκαντικό για την αντικατάσταση της παραδοσιακής επιτραπέζιας ζάχαρης στον καφέ, το τσάι, τα παρασκευάσματα φρούτων, τα smoothies, τα αρτοσκευάσματα και τα επιδόρπια. Στη βιομηχανία τροφίμων, η ερυθριτόλη (με την ένδειξη E968 στη συσκευασία) χρησιμοποιείται κυρίως από τους παρασκευαστές τροφίμων ως γλυκαντικό σε τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες ή μειωμένη ζάχαρη (π.χ. παγωτά, προϊόντα κακάο και σοκολάτας, ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, μαρμελάδες, ζελέδες, μαρμελάδες, ποτά, τσίχλες).
Ερυθριτόλη - είναι ασφαλής για την υγεία;
Η ερυθριτόλη είναι ένα γλυκαντικό που είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, όπως αποδεικνύεται από το λεγόμενο καθεστώς GRAS του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το οποίο σημαίνει ότι η ερυθριτόλη είναι μια ένωση που αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ερυθριτόλη δεν έχει καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή γονοτοξικές επιδράσεις και, ως εκ τούτου, δεν έχει καθοριστεί όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) για την ερυθριτόλη. Επιπλέον, η ερυθριτόλη δεν έχει επίσης τερατογόνες ιδιότητες, δηλαδή δεν έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο έμβρυο, οπότε μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά που κατατάσσονται στις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες όπως η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη ή η λακτιτόλη), η ερυθριτόλη δεν έχει τόσο ισχυρή καθαρτική δράση, οπότε όταν καταναλώνεται τακτικά σε μέτριες ποσότητες, δεν προκαλεί διάρροια, φούσκωμα, κοιλιακό πόνο ή υπερβολικά εντερικά αέρια.
Πηγές:
-
Erythritol: An In-Depth Discussion of Its Potential to Be a Beneficial Dietary Component. Θρεπτικά συστατικά. 2023 Jan 1;15(1):204.
-
Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR.: Η ερυθριτόλη ως γλυκαντικό - από πού και πού; Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Jan;102(2):587-595.
-
Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC, Beglinger C, et al.: Μεταβολικές επιδράσεις των φυσικών γλυκαντικών ουσιών ξυλιτόλη και ερυθριτόλη: Μια συνολική ανασκόπηση. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(12):1986-1998.
-
Bordier V, Teysseire F, Schlotterbeck G, et al.: Επίδραση της χρόνιας πρόσληψης των φυσικών γλυκαντικών ουσιών ξυλιτόλη και ερυθριτόλη στην απορρόφηση γλυκόζης σε ανθρώπους με παχυσαρκία. Nutrients (Θρεπτικά συστατικά). 2021 Nov 5;13(11):3950.
-
Bordier V, Teysseire F, Senner F, et al: Absorption and Metabolism of the Natural Sweeteners Erythritol and Xylitol in Humans: A Dose-Ranging Study. Int J Mol Sci. 2022 Aug 30;23(17):9867.

BCAAs - τι είναι, τι κάνουν; Αξίζει να τα παίρνετε;
