Χρώμιο - πώς επηρεάζει τον οργανισμό;

Το χρώμιο είναι ένα χημικό στοιχείο που μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικά επίπεδα οξείδωσης, με όλες τις φυσικές ενώσεις του να περιέχουν το στοιχείο στο τρίτο επίπεδο οξείδωσης. Περιλαμβάνεται στην ομάδα των μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των ζωντανών οργανισμών. Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, καθώς και συστατικό των μεταλλοενζύμων και συνένζυμο πολλών μεταβολικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στο ανθρώπινο σώμα.
Προϊόντα πλούσια σε χρώμιο
Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε χρώμιο (ΙΙΙ) περιλαμβάνουν: πικρό κακάο και παρασκευάσματα κακάο (ιδίως μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα), κρόκους αυγών, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης (π.χ. ψωμί σίκαλης ολικής άλεσης, πλιγούρι φαγόπυρου, καστανό ρύζι), μαλακά και σκληρά τυριά (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι φαγόπυρου, καστανό ρύζι, μαλακά και σκληρά τυριά (π.χ. brie και emmenthaler), κρέας (π.χ. χοιρινό φιλέτο και ζαμπόν), ψάρια (π.χ. φρέσκος και καπνιστός σολομός), καρύδια, λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια, πράσινα φασόλια, ντομάτα), μαγιά μπύρας, μανιτάρια, συκώτι, στρείδια, μύδια, καφές, φρούτα (π.χ. μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) και ορισμένα είδη κρασιού και μπύρας. Τα πρωτεϊνικά αμινοξέα, όπως η γλυκίνη και το ασπαρτικό οξύ, καθώς και η βιταμίνη C, επηρεάζουν θετικά την απορρόφηση του χρωμίου από τις τροφές. Αντίθετα, τα απλά σάκχαρα και τα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος μειώνουν την απορρόφησή του από το γαστρεντερικό σύστημα.
Χρώμιο - συμπτώματα ανεπάρκειας
Οι ελλείψεις χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό θεωρούνται σχετικά σπάνιες. Μεταξύ των ισχυρών φυσιολογικών στρεσογόνων παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση ελλείψεων στον ανθρώπινο οργανισμό συγκαταλέγονται κυρίως το τραύμα, ο θηλασμός, η γήρανση, η βραχυχρόνια και πολύ έντονη σωματική άσκηση και η ακατάλληλα ισορροπημένη διατροφή. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της έλλειψης χρωμίου στον άνθρωπο περιλαμβάνουν δυσανεξία στη γλυκόζη, αντίσταση στην ινσουλίνη, παρουσία γλυκόζης στα ούρα, διαταραχές της ανάπτυξης, διαταραχές των λιπιδίων, μειωμένη άλιπη μάζα σώματος και διαταραχές του νευρικού συστήματος.
Συμπλήρωμα χρωμίου
Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μετα-ανάλυσης 21 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (RCTs) με συνολικά 1.316 συμμετέχοντες έδειξαν ότι η χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου σε ημερήσια δόση έως 400 μg για διάστημα έως 12 εβδομάδων συνέβαλε στην απώλεια βάρους (κατά μέσο όρο 0,75 kg), στον δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ (κατά μέσο όρο 0,40 kg/m2) και στο ποσοστό σωματικού λίπους (κατά μέσο όρο 0,68%) σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
Μια άλλη πρόσφατη μετα-ανάλυση 28 RCTs που αφορούσαν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρώματος με ημερήσια δόση 50 έως 1.000 μg για περίοδο τεσσάρων έως 25 εβδομάδων οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων στο αίμα των ακόλουθων παραμέτρων που μελετήθηκαν: (κατά μέσο όρο 19,0 mg/dl), της ινσουλίνης νηστείας (κατά μέσο όρο 12,35 pmol/l), της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης - HbA1c (κατά μέσο όρο 0,71%) και του δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη HOMA-IR (κατά μέσο όρο 1,53) στα διαβητικά άτομα. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι δεν επιβεβαιώνουν, ωστόσο, όλες οι τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες μέχρι σήμερα αυτή την ευεργετική επίδραση του συμπληρώματος χρωμίου στις παραμέτρους του μεταβολισμού των υδατανθράκων στον διαβήτη τύπου 2.
Με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές αναφορές, έχει επίσης προταθεί ότι το συμπλήρωμα χρωμίου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών της συστολικής αρτηριακής πίεσης (κατά μέσο όρο 2,51 mmHg) και των τιμών της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (κατά μέσο όρο 1,04 mmHg), ιδίως σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ή/και χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, και να προκαλέσει μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης στο αίμα (κατά μέσο όρο 0,17 mmol/l).
Είναι το χρώμιο ασφαλές;
Το τρισθενές χρώμιο που βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα, καθώς και σε πολυάριθμα συμπληρώματα διατροφής, είναι ένα συστατικό πολύ χαμηλής τοξικότητας, του οποίου η περιεκτικότητα στο πλάσμα του αίματος και στις δομές των μαλλιών χάνεται σταδιακά με την ηλικία. Η απαίτηση του ανθρώπινου οργανισμού σε χρώμιο στα τρέχοντα διατροφικά πρότυπα για τον πολωνικό πληθυσμό δεν έχει καθοριστεί. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η συνιστώμενη ασφαλής πρόσληψη χρωμίου (III) τόσο για υγιείς ενήλικες γυναίκες και άνδρες, όσο και για παιδιά ηλικίας 7 έως 18 ετών, θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 200 μg ημερησίως. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η πρόσληψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 250 μg ημερησίως.
Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας χρωμίου (ΙΙΙ) σε άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς η απορρόφηση του συστατικού αυτού από το γαστρεντερικό σύστημα είναι σχετικά χαμηλή. Η υπεραπορρόφησή του στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί επομένως να συμβεί κυρίως στην περίπτωση ακατάλληλης διαιτητικής συμπλήρωσης. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με το σίδηρο και κατά συνέπεια να εμποδίσει τη σύνδεσή του με τη τρανσφερρίνη, δηλαδή την πρωτεΐνη που μεσολαβεί για τη μεταφορά του σιδήρου στον ορό του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι η χρόνια υπερκατανάλωση χρωμίου από συμπληρώματα διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του μεταβολισμού του σιδήρου στον οργανισμό και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και στην ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας.
Πηγές:
- Piotrowska A., Pilch W., Tota Ł. et al: Biological significance of chromium
III για τον ανθρώπινο οργανισμό. Occupational Medicine 2018;69(2):211-223. - Tsang C, Taghizadeh M, Aghabagheri E, et al: A meta-analysis of the
επίδραση του συμπληρώματος χρωμίου στους ανθρωπομετρικούς δείκτες των
ατόμων με υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Clin Obes. 2019 Aug;9(4):e12313. - Asbaghi O, Fatemeh N, Mahnaz RK, et al: Επιδράσεις του χρωμίου
συμπληρώματος στη γλυκαιμική ρύθμιση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2:
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων
μελέτες. Pharmacol Res. 2020 Nov;161:105098. - Tarrahi MJ, Tarrahi MA, Rafiee M, et al: Οι επιδράσεις του χρωμίου
Συμπλήρωση στο λιπιδαιμότυπο σε ανθρώπους: Συστηματική ανασκόπηση και
μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Pharmacol Res. 2021
Feb;164:105308. - Lari A, Fatahi S, Sohouli MH, et al: The Impact of Chromium
Συμπλήρωμα στην αρτηριακή πίεση: Συστηματική ανασκόπηση και
Dose-Response Meta-Analysis of Randomized-Controlled Trials. High
Blood Press Cardiovasc Prev. 2021 Jul;28(4):333-342. - Zhao F, Pan D, Wang N, et al: Effect of Chromium Supplementation on.
Γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα λιπιδίων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Mellitus: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Biol Trace Elem Res.
2022 Feb;200(2):516-525.

Πολωνική υπερτροφή - λιναρόσπορος
