Βουτυρικό νάτριο στη διατροφή - ποιες είναι οι πηγές και ποιες δόσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται;

Η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για ένα ευτυχισμένο έντερο. Εξάλλου, φροντίζουν για όλα όσα καταναλώνουμε. Ωστόσο, υπάρχει ένας τέτοιος παράγοντας στη διατροφή μας που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το έντερο και πολύ συχνά τον ξεχνάμε. Πρόκειται για την παροχή φυτικών ινών. Και γιατί αυτές οι φυτικές ίνες είναι τόσο σημαντικές; Μεταξύ άλλων, λόγω του βουτυρικού οξέος, το οποίο παράγεται από αυτό από τα βακτήρια. Συχνά συμπληρώνεται ως βουτυρικό νάτριο σε κάψουλες, αλλά πολλά μπορούν να γίνουν και με τη διατροφή και μόνο. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι πρέπει να τρώτε για να παρέχετε στο έντερο τη σωστή ποσότητα βουτυρικού οξέος και να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη διατροφή του εντέρου.
- Τι να φάτε για να παρέχετε βουτυρικό οξύ;
- Τα συμπληρώματα βουτυρικού νατρίου είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής στο IBS και το SIBO
- Πώς να συμπληρώσετε το βουτυρικό νάτριο για την υγεία του εντέρου;
- Περίληψη
Τι να φάτε για να παρέχετε βουτυρικό οξύ;
Το βουτυρικό νάτριο, ή αλλιώς βουτυρικό οξύ, σπάνια βρίσκεται στα τρόφιμα στην τελική του μορφή. Συχνότερα , βρίσκουμε πρόδρομες ουσίες στα τρόφιμα, δηλαδή ουσίες που μπορούν να μετατραπούν σε βουτυρικό οξύ στον οργανισμό.
Το βουτυρικό οξύ είναι ένα από τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου σχηματίζονται με βακτηριακή ζύμωση άπεπτων υδατανθράκων, όπως οι μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες, το ανθεκτικό άμυλο, οι ολιγοσακχαρίτες (ινουλίνη και ολιγοφρουκτόζη), οι δισακχαρίτες (λακτόζη, σταχυόζη και ραφινόζη) και οι αλκοόλες σακχάρων (σορβιτόλη και μαννιτόλη).
Παρακάτω θα σας δώσουμε ορισμένες προτάσεις τροφίμων και προϊόντων που είτε παρέχουν βουτυρικό οξύ είτε διεγείρουν την παραγωγή του.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το "βουτυρικό" και το "βουτυρικό οξύ" συνδέονται δικαίως με το λίπος του γάλακτος. Το βουτυρικό οξύ είναι αυτό που δίνει στο βούτυρο το χαρακτηριστικό του άρωμα. Συμπεριλαμβάνοντας λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα στο μενού σας, μπορείτε να παρέχετε ορισμένες ποσότητες βουτυρικού οξέος. Αυτό μπορεί να είναι το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, τα σκληρά τυριά, τα γιαούρτια ή απλά το λιπαρό γάλα.
Όσπρια
Τα όσπρια θεωρούνται μια πολύ πολύτιμη ομάδα τροφίμων στη διατροφή, επίσης για το έντερο. Οι υδατάνθρακες (γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και ανθεκτικό άμυλο) που περιέχουν αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα βακτήρια του παχέος εντέρου, τα οποία ευχαρίστως τους μετατρέπουν σε βουτυρικό οξύ.
Εάν η διατροφή σας ήταν μέχρι τώρα μάλλον φτωχή σε όσπρια, είναι καλύτερο να τα εισαγάγετε σταδιακά. Δεν ανέχονται όλοι τις μεγάλες ποσότητες τους, ειδικά όταν σερβίρονται αιφνιδιαστικά. Καλό είναι να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητά τους στο μενού, να συνηθίσει το έντερό σας σε αυτά και να παρατηρήσετε την αντίδραση.
Βρώμη
Το πλιγούρι βρώμης είναι μια πραγματική βόμβα φυτικών ινών! Στη βρώμη υπάρχουν πολλές υγιεινές και πρεβιοτικές β-γλυκάνες. Οι φυτικές ίνες από το πλιγούρι βρώμης χρησιμοποιούνται καλά για την παραγωγή βουτυρικού οξέος. Για το έντερο, το κρύο πλιγούρι βρώμης, που ετοιμάζεται την προηγούμενη ημέρα και μένει στο ψυγείο μέχρι το πρωί, λειτουργεί καλύτερα.
Άγουρες μπανάνες
Αν θέλετε να παρέχετε μεγαλύτερη αξία για το έντερό σας, τότε επιλέξτε τα λιγότερο ώριμα, πρασινωπά κομμάτια. Έχουν λιγότερο γλυκιά γεύση και, σε αυτή την περίπτωση, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, οι υδατάνθρακες της μπανάνας διασπώνται. Έτσι, οι λιγότερο ώριμες μπανάνες έχουν πολύ ανθεκτικό άμυλο, ενώ οι έντονα ώριμες με τη σκουρόχρωμη φλούδα έχουν πολλούς απλούς υδατάνθρακες. Για την υγεία του εντέρου και την παραγωγή βουτυρικού οξέος, οι πρασινωπές και όχι πολύ γλυκές μπανάνες είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Ψυγμένο ρύζι και πατάτες
Η ψύξη των αμυλούχων τροφών πριν από την κατανάλωσή τους είναι ένα πολύ έξυπνο λάιφ στάικ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας στις ασιατικές κοινότητες, όπου τρώγεται πολύ κρύο ρύζι (π.χ. ως σούσι).
Το ρύζι και οι πατάτες, όταν καταναλώνονται όπως συνήθως στον πολιτισμό μας, δηλαδή φρεσκομαγειρεμένα, μπορεί να μην αποτελούν εξαιρετική πηγή βουτυρικού οξέος. Η κατάσταση αυτή αλλάζει όταν τα τρώμε μόνο αφού έχουν κρυώσει. Όταν το ρύζι ή οι πατάτες πρώτα μαγειρεύονται και στη συνέχεια ψύχονται πριν από την κατανάλωση, κάνουμε το άμυλο που περιέχουν να γίνει ανθεκτικό άμυλο. Η δομή του αλλάζει, έτσι ώστε να μην είναι πλέον εύπεπτο για εμάς, αλλά να γίνεται έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια του εντέρου.
Αυτό είναι ένα γνωστό τέχνασμα τόσο για να μειώσουμε τη θερμιδική αξία του τροφίμου, επειδή δεν χρησιμοποιούμε αυτό το ανθεκτικό άμυλο για ενεργειακούς σκοπούς όπως το κανονικό άμυλο, όσο και για να αυξήσουμε την πρεβιοτική του αξία.
Τα συμπληρώματα βουτυρικού νατρίου είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής στο IBS και το SIBO
Για το IBS και ειδικά για το SIBO, οι ασθενείς καλούνται να ακολουθήσουν μια δίαιτα με περιορισμό των εύκολα ζυμώσιμων προϊόντων. Αυτή είναι πιο συχνά μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Μια τέτοια διαιτητική αγωγή είναι πράγματι πολύ χρήσιμη για την καταστολή των συμπτωμάτων αυτών των καταστάσεων, αλλά υπάρχει και ένα πρόβλημα. Ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα, δεν παρέχουμε επαρκή ποσότητα βουτυρογόνων τροφών, δηλαδή τροφών που αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή βουτυρικού οξέος από τους μικροοργανισμούς του εντέρου. Επομένως, επιτυγχάνουμε μείωση των συμπτωμάτων, αλλά είναι επίσης πιθανό να διαταραχθούν ορισμένες λειτουργίες που εξαρτώνται από τη ρυθμιστική δράση του βουτυρικού οξέος.
Ο συνδυασμός μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP με τη συμπληρωματική χορήγηση βουτυρικού νατρίου φαίνεται να αποτελεί συμπληρωματική λύση. Και οι δύο δράσεις δείχνουν αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων και μαζί μπορεί να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα.
Πώς να συμπληρώσετε το βουτυρικό νάτριο για την υγεία του εντέρου;
Αν δεν μπορείτε, δεν μπορείτε ή για κάποιο λόγο δεν θέλετε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ώστε να περιλαμβάνει πολλά βουτυρογόνα τρόφιμα, τότε χρησιμοποιήστε χωρίς δισταγμό το συμπλήρωμα βουτυρικού νατρίου. Λίγα συμπληρώματα είναι τόσο καλά ανεκτά και ασφαλή.
Η τυπική δόση για τους ενήλικες είναι περίπου 150 mg βουτυρικού νατρίου που λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα. Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνιστάται η χρήση συμπληρώματος για περίπου τρεις μήνες ή περισσότερο.
Για καλύτερη αποτελεσματικότητα, επιλέξτε βουτυρικό νάτριο που είναι μικροενθυλακωμένο. Η μικροενθυλάκωση γύρω από τα μόρια του βουτυρικού νατρίου διασφαλίζει ότι δεν χωνεύεται πολύ γρήγορα. Χωρίς αυτή την τεχνολογία, σχεδόν όλο το βουτυρικό νάτριο θα είχε ήδη καταναλωθεί στο λεπτό έντερο. Εμείς, από την άλλη πλευρά, θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό το βουτυρικό νάτριο να φτάσει στο παχύ έντερο, καθώς εκεί το χρειαζόμαστε περισσότερο.
Περίληψη
Μπορούμε να προμηθεύσουμε βουτυρικό οξύ από τη διατροφή, π.χ. από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία παράγεται τοπικά στο έντερο μέσω της παροχής κατάλληλων πρεβιοτικών υδατανθράκων. Για να διασφαλίσετε ότι το έντερό σας μπορεί να κάνει επαρκή χρήση του βουτυρικού οξέος, καταναλώνετε άφθονες φυτικές ίνες, ιδίως ανθεκτικό άμυλο. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να φτάσετε σε ένα συμπλήρωμα διατροφής με μικροενθυλακωμένο βουτυρικό νάτριο, το οποίο υποστηρίζει με ασφάλεια την υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου.
Πηγές:

Ψευδάργυρος L-καρνοσίνη - μια μοναδική μορφή ψευδαργύρου για το έντερο και το στομάχι
