Το ασβέστιο στο ανθρώπινο σώμα - γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το ασβέστιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα, που βρίσκεται κυρίως στα οστά και τα δόντια. Έχει πολλές σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες . Η χαμηλή διαιτητική πρόσληψή του είναι ιδιαίτερα προβληματική για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το στοιχείο αυτό κατά την περίοδο αυτή, η οποία συνδέεται με την εντατική ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος.
- Ασβέστιο - ποιες λειτουργίες έχει στο σώμα;
- Ασβέστιο - ποια είναι τα πρότυπα;
- Προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο
- Βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου
- Περίσσεια ασβεστίου στον οργανισμό
- Ασβέστιο - συμπτώματα ανεπάρκειας
Ασβέστιο - ποιες λειτουργίες έχει στο σώμα;
Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που έχει σημαντική επίδραση στο οστεοαρθρικό σύστημα, καθώς αποτελεί το κύριο δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, στο ανθρώπινο σώμα, συμμετέχει στην πήξη του αίματος, στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας, στην ενεργοποίηση ορισμένων ενζύμων και στην αγωγή των νευρικών ερεθισμάτων, καθώς και στη συστολή των σκελετικών μυών και της καρδιάς. Συν τοις άλλοις, μειώνει τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών και συμβάλλει στη μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης. Έχει επίσης προταθεί ότι η επαρκής διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος (ιδίως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη).
Ασβέστιο - ποια είναι τα πρότυπα;
Οι απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού σε ασβέστιο ποικίλλουν ανάλογα με την περίοδο της ζωής και τη φυσιολογική κατάσταση. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον καθορισμό των συνιστώμενων προτύπων πρόσληψης ασβεστίου περιλαμβάνουν η εντατική ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, η διατήρηση επαρκούς οστικής μάζας στην ενήλικη ζωή, η μείωση της απορρόφησης του οστικού ιστού στους ηλικιωμένους και η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στα οστά και στον ορό. Σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα για τον πολωνικό πληθυσμό, οι απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού σε ασβέστιο στο επίπεδο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA) έχουν ως εξής:
- Παιδιά από 1 έως 3 ετών - 700 mg,
- Παιδιά από 4 έως 9 ετών - 1000 mg,
- Αγόρια και κορίτσια από 10 έως 18 ετών - 1300 mg,
- Άνδρες από 19 έως 65 ετών - 1000 mg,
- Γυναίκες από 19 έως 50 ετών - 1000 mg,
- Γυναίκες ηλικίας 51 ετών και άνω - 1200 mg,
- Άνδρες ηλικίας 66 ετών και άνω - 1200 mg,
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες έως 19 ετών - 1300 mg,
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες άνω των 19 ετών - 1000 mg.
Προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το βουτυρόγαλα και τα μαλακά και σκληρά τυριά, αποτελούν τις κύριες διατροφικές πηγές καλά απορροφήσιμου ασβεστίου για τους ανθρώπους στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Άλλα παραδείγματα διαιτητικών πηγών περιλαμβάνουν σαρδέλες, σπρέτ, όσπρια (π.χ. λευκά φασόλια, σόγια), πράσινα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κινέζικο λάχανο, μαϊντανός, σπανάκι και λάχανο), αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σύκα, βερίκοκα), ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, καρύδια, φιστίκια), αμύγδαλα, σπόροι (π.χ. σουσάμι, παπαρουνόσποροι και ηλιόσποροι), κολοκυθόσποροι, αμάραντος, τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο (π.χ. τόφου, ροφήματα λαχανικών χωρίς ζάχαρη) και νερά με υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.
Βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου
Η βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου από τα τρόφιμα εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 10 έως 40% και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση της διατροφής. Παράγοντες που αυξάνουν την απορρόφηση αυτού του μετάλλου από το γαστρεντερικό σύστημα περιλαμβάνουν τη βιταμίνη D, ορισμένα αμινοξέα, τη λακτόζη και τα φωσφοπεπτίδια καζεΐνης που προέρχονται από το γάλα. Αντίθετα, τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου στον τελικό γαστρεντερικό σωλήνα περιλαμβάνουν το οξαλικό οξύ, το φυτικό οξύ, τα αδιάλυτα κλάσματα ινών και την υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και φώσφορο.
Περίσσεια ασβεστίου στον οργανισμό
Η περίσσεια ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να εμφανιστεί κυρίως όταν υπάρχει μακροχρόνια λήψη φαρμάκων ή/και συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν υψηλές δόσεις ασβεστίου (π.χ. πάνω από 3000 mg ημερησίως). Η χρόνια υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου από φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση των αιμοφόρων αγγείων και σε αυξημένο κίνδυνο νεφρικών παθήσεων (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, πέτρες στα νεφρά, γαλακτοαλκαλικό σύνδρομο), καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του προστάτη και μειωμένης απορρόφησης μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.
Ασβέστιο - συμπτώματα ανεπάρκειας
Τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα μελετών δείχνουν ότι η πρόσληψη ασβεστίου στον πολωνικό πληθυσμό είναι χαμηλή, κατά μέσο όρο περίπου 600 mg ημερησίως (τα κορίτσια και οι γυναίκες κατά μέσο όρο 539 mg ημερησίως, ενώ οι άνδρες κατά μέσο όρο 666 mg ημερησίως), δηλαδή λιγότερο από το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Μεταξύ των συνηθέστερων επιπτώσεων στην υγεία από τη μακροχρόνια διατροφική ανεπάρκεια ασβεστίου είναι:
- Οστεομαλακία - ως αποτέλεσμα του χαμηλού κορεσμού ασβεστίου, τα οστά χαρακτηρίζονται από>έχουν χαμηλή αντοχή και αντίσταση στην καταπόνηση.
- Οστεοπόρωση - παρατηρείται μείωση της οστικής πυκνότητας και
αποδυνάμωση της δομής και της αντοχής του οστικού ιστού, με επακόλουθο
αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και τραυματισμών. - Ραχίτιδα - μια διαταραχή στη διαφοροποίηση του οστικού και χόνδρινου ιστού και της
ανοργανοποίησης της πλάκας ανάπτυξης των μακρών οστών και της οστεΐνης (δηλ.
η οργανική μεσοκυττάρια ουσία του οστικού ιστού που είναι υπεύθυνη
την ελαστικότητα και την αντοχή του οστού) στα παιδιά. - Τετανία - ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση
επώδυνους μυϊκούς σπασμούς ή/και συσπάσεις και δυσάρεστες
δυσάρεστες αισθήσεις μυρμηκίασης (παρασθένειες - γνωστές στους λάτρεις του συμπληρώματος β-αλανίνης).
στους λάτρεις του συμπληρώματος β-αλανίνης). - Νευρολογικές διαταραχές,
- Υπερβολική ευερεθιστότητα του σώματος,
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Πηγές:
- Harvey NC, Biver E, Kaufman JM, et al: The role of calcium
Συμπλήρωμα στην υγιή μυοσκελετική γήρανση: Ένας εμπειρογνώμονας
Συνάντηση συναίνεσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής και Οικονομικής
Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (Οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα και μυοσκελετικές παθήσεις).
(ESCEO) και του Διεθνούς Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση (IOF).
Osteoporos Int. 2017 Feb;28(2):447-462. - Li K, Wang XF, Li DY, et al: The good, the bad, and the ugly of
συμπληρώματος ασβεστίου: μια ανασκόπηση της πρόσληψης ασβεστίου στην ανθρώπινη υγεία.
Clin Interv Aging. 2018 Nov 28;13:2443-2452. - Cormick G, Belizán JM: Πρόσληψη ασβεστίου και υγεία. Nutrients. 2019
Jul 15;11(7):1606. - Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Διατροφικά πρότυπα για τον πληθυσμό της
Poland and their application. Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας - Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής, 2020. - Hadjimbei E, Botsaris G, Chrysostomou S.: Beneficial Effects of
Γιαούρτια και τα προβιοτικά ζυμωμένα γάλατα και τα λειτουργικά τους τρόφιμα
Potential. Foods. 2022 Sep 3;11(17):2691.

Καλύτεροι τύποι διαιτητικών λιπών
