Σελήνιο - ιδιότητες, πηγές, ανεπάρκεια, περίσσεια

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Για το λόγο αυτό, το σελήνιο αποτελεί συχνό συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής ψυχοφυσικής κατάστασης και ευεξίας και στην πρόληψη της εμφάνισης πολλών ασθενειών, γνωστών ως ασθενειών του πολιτισμού. Ας μάθουμε, λοιπόν, ποιες ιδιότητες που προάγουν την υγεία παρουσιάζει το σελήνιο και ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι από την έλλειψη ή την περίσσεια σεληνίου.
- Σελήνιο - ιδιότητες
- Σελήνιο - διατροφικές πηγές
- Απαιτήσεις σεληνίου
- Ανεπάρκεια σεληνίου
- Σελήνιο - περίσσεια
Σελήνιο - ιδιότητες
Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό και στη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το σελήνιο αποτελεί μέρος της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών**. Το σελήνιο δρα ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ασθενειών που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, συμπεριλαμβανομένων: καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών (ιδίως της νόσου του Alzheimer).
Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και επομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι το σελήνιο προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, μειώνει την ικανότητα των καρκινογόνων ενώσεων να προκαλούν μεταλλάξεις και αναστέλλει τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, καθώς και την εξάπλωσή τους στους ιστούς του σώματος. Επιπλέον, το σελήνιο αυξάνει την ανοσία του οργανισμού, υποστηρίζει την αντιμετώπιση του πρωτεϊνικό-ενεργειακού υποσιτισμού και προστατεύει από τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα (συμπεριλαμβανομένων του καδμίου, του μολύβδου, του υδραργύρου, του αρσενικού και του θαλλίου).
Επιπλέον, η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου μπορεί να μειώσει τη συνολική θνησιμότητα κατά 14% και να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Το συμπλήρωμα σεληνίου μπορεί επίσης να συμβάλει σε σημαντική μείωση του δείκτη HOMA-B (ο οποίος αξιολογεί τη λειτουργία των β-κυττάρων των νησιδίων του παγκρέατος) και σε αύξηση του δείκτη ευαισθησίας στην ινσουλίνη QUICKI. Η πρόσληψη σεληνίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ελαφρά μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) στο αίμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το σελήνιο, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 23% και τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία κατά 10%. Το σελήνιο μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα, καθώς αυξάνει τον όγκο της εκσπερμάτισης και τη συγκέντρωση του σπέρματος και βελτιώνει την κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος.
Σελήνιο - διατροφικές πηγές
Οι κύριες διαιτητικές πηγές σεληνίου στην ανθρώπινη διατροφή είναι τα εντόσθια (ιδίως τα νεφρά), τα ψάρια (π.χ. σολομός, ρέγγα, τόνος, φλούδα, μπακαλιάρος), τα οστρακοειδή, το κρέας, τα αυγά και το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ιδίως το τυρί). Η περιεκτικότητα σε σελήνιο του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ, βουτυρόγαλα, τυρί) και των αυγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητά του στις ζωοτροφές. Επιπλέον, το σελήνιο βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα όπως τα καρύδια Βραζιλίας, το πλιγούρι φαγόπυρου, το πικρό κακάο, το ρύζι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τα καρύδια και τα ξηρά όσπρια (π.χ. μπιζέλια, φακές, σόγια). Η απορρόφηση του σεληνίου από τα τρόφιμα ενισχύεται από τις πρωτεΐνες, τη μεθειονίνη, τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και Ε) και άλλα διαιτητικά αντιοξειδωτικά. Αντίθετα, η απορρόφηση του σεληνίου από το γαστρεντερικό σωλήνα μειώνεται από τη χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, την παρουσία βαρέων μετάλλων και την υψηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε θείο. Το σελήνιο που βρίσκεται στα τρόφιμα με τη μορφή σεληνομεθειονίνης έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα άνω του 90%.
Απαιτήσεις σεληνίου
Οι ημερήσιες απαιτήσεις σε σελήνιο στο επίπεδο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA) σε ενήλικες γυναίκες και άνδρες είναι 55 μg. Στις έγκυες γυναίκες, η απαίτηση σεληνίου αυξάνεται σε 60 µg την ηµέρα λόγω της ανάγκης να διασφαλιστούν οι ανάγκες του αναπτυσσόµενου εµβρύου. Ομοίως, οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να παρέχουν περισσότερο σελήνιο - 70 µg ημερησίως για να συμπληρώσουν την ποσότητα αυτού του σημαντικού μετάλλου που βρίσκεται στο μητρικό γάλα.
Ανεπάρκεια σεληνίου
Μια μη ισορροπημένη διατροφή που είναι εξαιρετικά φτωχή σε κρέας, ψάρια, θαλασσινά, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και όσπρια μπορεί να ευνοήσει την ανεπάρκεια σεληνίου. Τα άτομα με φαινυλκετονουρία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και οι vegans και οι χορτοφάγοι, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από ανεπάρκεια σεληνίου. Οι πιο γνωστές αρνητικές παρενέργειες της χρόνιας ανεπάρκειας σεληνίου είναι η νεανική μυοκαρδιοπάθεια (νόσος Keshan) και η δυστροφία των αρθρικών χόνδρων (νόσος Kashin-Back). Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο και να προκαλέσει κρετινισμό στα παιδιά. Χαμηλές συγκεντρώσεις σεληνίου εντοπίζονται συχνά σε αγγειακές παθήσεις, αυτοάνοσες διαταραχές, οξεία παγκρεατίτιδα, κυστική ίνωση, αμφιβληστροειδοπάθεια, κατάθλιψη και ασθενείς με AIDS.
Σελήνιο - περίσσεια
Η περίσσεια σεληνίου μπορεί να είναι τοξική για τον άνθρωπο. Έχουν αναφερθεί θανατηφόρες περιπτώσεις τοξικότητας μετά από τυχαία κατάποση σεληνίου σε ποσότητες γραμμαρίων. Ωστόσο, η χρόνια τοξικότητα του σεληνίου που ονομάζεται σεληνόλυση μπορεί να εμφανιστεί όταν καταναλώνονται μικρότερες δόσεις σεληνίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της περίσσειας σεληνίου (χρόνια τοξικότητα) περιλαμβάνουν ευθραυστότητα και απώλεια των νυχιών και τριχόπτωση, καθώς και κατάθλιψη, συναισθηματική ταλάντευση, νευρικότητα, γαστρεντερικά ενοχλήματα, δερματικά εξανθήματα, οσμή σκόρδου στην αναπνοή, υπεριδρωσία και νευρολογικές διαταραχές.
Πηγές:
-
Jenkins DJA, Kitts D, Giovannucci EL, et al: Selenium, antioxidants, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 10;112(6):1642-1652.
-
Zhang JW, Lin Y, Liu YM, et al: Η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μικροαλβουμινουρία στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες μεταξύ των ενηλίκων με παχυσαρκία: Αποτελέσματα από το NHANES 2009-2018. Front Nutr. 2023 Jan 25;10:1043395.
-
Zhao Y, Yang M, Mao Z, et al: The clinical outcomes of selenium supplementation on critically ill patients: A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2019 May;98(20):e15473.
-
Mahdavi Gorabi A, Hasani M, Djalalinia S, et al: Effect of selenium supplementation on glycemic indices: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Diabetes Metab Disord. 2019 Jul 4;18(2):349-362.
-
Hasani M, Djalalinia S, Sharifi F, et al: Effect of Selenium Supplementation on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis. Horm Metab Res. 2018 Oct;50(10):715-727.

Μείωση λίπους και απώλεια βάρους
