Δωρεάν παράδοση στην Πολωνία από 200 PLN. Δωρεάν αποστολή σε PL από PLN 200 Αποστολή εντός 24 ωρών Χαμηλού κόστους διεθνής αποστολή Στην αγορά από το 2005 Blog Βοήθεια Κατηγορίες Κατασκευαστές MENU Blog Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο!

Κολλαγόνο - ιδιότητες και επιδράσεις. Πώς επηρεάζει την υγεία μας;

Κολλαγόνο - ιδιότητες και επιδράσεις. Πώς επηρεάζει την υγεία μας;
10 Οκτώβριος 2024
Αναρτήθηκε από: Mateusz Durbas Times Διαβάστε: 1980 Σχόλια: 0

Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, σε μέρη όπως το δέρμα, οι μύες, τα οστά και οι τένοντες. Είναι ενδιαφέρον ότι αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας πρωτεΐνης στον άνθρωπο και συνεπώς είναι η πιο άφθονη μορφή δομικής πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Επειδή αποτελεί κύριο συστατικό της εξωκυτταρικής μήτρας, είναι απαραίτητη για το σχηματισμό, την ενίσχυση και τη ρύθμιση της λειτουργίας και την αναγέννηση αυτού του ιστού.

Τι είναι το κολλαγόνο και σε τι χρησιμοποιείται;

Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού και ο ουσιαστικός του ρόλος είναι να διατηρεί τον συνδετικό ιστό σε καλή κατάσταση και τις προστατευτικές μηχανικές ιδιότητες του δέρματος. Αποτελεί το 65 έως και το 80% του ξηρού βάρους του τένοντα και οι δεσμοί κολλαγόνου βοηθούν τη δομή του τένοντα να οικοδομήσει αντίσταση σε έντονες πιέσεις και διατμητικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό, το κολλαγόνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των τενόντων και στον μετριασμό του πιθανού κινδύνου τραυματισμού στον αθλητισμό. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το κολλαγόνο τύπου ΙΙ είναι το κύριο συστατικό του αρθρικού χόνδρου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εφελκυστική αντοχή του χόνδρου.

Το κολλαγόνο χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση των τριών αμινοξέων γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη, τα οποία σχηματίζουν τη χαρακτηριστική δομή τριπλής έλικας. Ως τέτοιο, υφίσταται ενζυμική υδρόλυση, με αποτέλεσμα τη διάσπασή του σε μικρότερα βιοενεργά πεπτίδια που αποτελούν την πρωταρχική συμπληρωματική μορφή του κολλαγόνου, τα οποία απορροφώνται εύκολα από το γαστρεντερικό σύστημα πριν εισέλθουν τελικά στην κυκλοφορία του αίματος. Χάρη στην υδρόλυση, τα πεπτίδια κολλαγόνου δεν έχουν τις πηκτικές ιδιότητες της ζελατίνης και είναι διαλυτά σε κρύο νερό. Οι πλουσιότερες πηγές πεπτιδίων κολλαγόνου που διατίθενται σήμερα στην αγορά συμπληρωμάτων διατροφής περιλαμβάνουν υδρολυμένο κολλαγόνο βοοειδών, χοίρων, θαλάσσιο και πουλερικών.

Ιδιότητες του κολλαγόνου

Το κολλαγόνο ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, αυξάνει τη μηχανική αντοχή των οστών και συντηρεί τη φυσιολογική δομή του χόνδρου των αρθρώσεων. Έχει προταθεί ότι η διαιτητική συμπλήρωση με παρασκευάσματα κολλαγόνου μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή, τον πόνο και το πρήξιμο των αρθρώσεων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Εκτός από τη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε το 2019, η οποία περιλάμβανε πέντε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (RCT), έδειξαν ότι η λήψη παρασκευασμάτων κολλαγόνου συνέβαλε σε σημαντική μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων (ιδίως της δυσκαμψίας των αρθρώσεων) που αξιολογήθηκαν με τη χρήση των κλιμάκων WOMAC και VAS σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα τρίμηνο συμπλήρωμα διατροφής με υδρολυμένο κολλαγόνο σε ημερήσια δόση 10 g μπορεί να ξεπεράσει τη θειική γλυκοζαμίνη που λαμβάνεται σε δόση 1.500 mg ημερησίως όσον αφορά τη βελτίωση των βαθμολογιών WOMAC και VAS σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Η έναρξη της διαδικασίας επιδιόρθωσης με τη συσσώρευση πεπτιδίων κολλαγόνου στον ιστό του χόνδρου βοηθά στη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας του χόνδρου, με τις θετικές συνέπειες της ανακούφισης του πόνου και της μείωσης του ρυθμού αποδόμησης του αρθρικού χόνδρου.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση 15 RCTs με αθλητές κυρίως αναψυχής διαπίστωσε ότι η χρήση υδρολυμένου κολλαγόνου είχε την πιο ευεργετική επίδραση στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων και στη μείωση του αντιλαμβανόμενου πόνου στις αρθρώσεις. Παρατηρήθηκαν επίσης ορισμένες βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος, τη μυϊκή δύναμη και την αναγέννηση των σκελετικών μυών, ιδίως σε ηλικιωμένους άνδρες με σαρκοπενία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ρυθμός σύνθεσης ενισχύθηκε περισσότερο όταν λαμβάνονταν υδρολυμένο κολλαγόνο σε δόση 15 g ημερησίως, αν και δεν είχε σημαντική επίδραση στη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης (MPS), σε σύγκριση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Grafika pokazująca na co wpływa kolagen: włosy, paznokcie i inne

Πότε είναι καλύτερο να λαμβάνετε κολλαγόνο;

Με βάση τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, προτείνεται ότι η πολύμηνη λήψη συμπληρώματος διατροφής με υδρολυμένο κολλαγόνο σε ημερήσια δόση που κυμαίνεται από 5 έως 15 g συμβάλλει στη μείωση του αντιλαμβανόμενου πόνου στις αρθρώσεις και στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα κατάλληλα επιλεγμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις δύναμης. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η λήψη σκευασμάτων που περιέχουν την υδρολυμένη μορφή του σε δόση 15 g ημερησίως ήταν πιο αποτελεσματική στην αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου από ό,τι 5 g ημερησίως. Ως εκ τούτου, συνιστάται η λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου σε δόση 15 g ημερησίως περίπου 60 λεπτά πριν από την άσκηση για να μεγιστοποιηθεί η σύνθεση και να αποκτηθούν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από την πρόσθετη διαιτητική συμπλήρωση....

Είναι το κολλαγόνο υγιεινό;

Καθώς τα ευεργετικά αποτελέσματα από τη λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου εμφανίζονται συνήθως μόνο μετά από τρεις μήνες ή και περισσότερο, η μακροχρόνια τήρηση του συνιστώμενου συμπληρώματος είναι το κλειδί για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Η μακροχρόνια χρήση του υδρολυμένου κολλαγόνου θεωρείται ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία και οι συμμετέχοντες στις μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες, ακόμη και με υψηλότερες δόσεις (π.χ. 60 g ημερησίως) ή διαφορετικές μορφές συμπληρωμάτων που περιέχουν κολλαγόνο.

Πηγές:

  • Choi FD, Sung CT, Juhasz ML, et al: Oral Collagen Supplementation: A
    Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol.
    2019 Jan 1;18(1):9-16.
  • García-Coronado JM, Martínez-Olvera L, Elizondo-Omaña RE, et al:
    Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a
    μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών. Int Orthop.
    2019 Mar;43(3):531-538.
  • Khatri M, Naughton RJ, Clifford T, et al: The effects of collagen
    πεπτιδίων στη σύνθεση του σώματος, τη σύνθεση κολλαγόνου και την
    αποκατάσταση από τραυματισμό των αρθρώσεων και άσκηση: συστηματική ανασκόπηση. Amino
    Acids. 2021 Oct;53(10):1493-1506.
  • de Miranda RB, Weimer P, Rossi RC.: Επιδράσεις του υδρολυμένου κολλαγόνου
    συμπληρώματος στη γήρανση του δέρματος: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.
    Int J Dermatol. 2021 Dec;60(12):1449-1461.
  • Wang H.: Ανασκόπηση των επιδράσεων της θεραπείας με κολλαγόνο σε κλινικές
    Studies. Πολυμερή (Βασιλεία). 2021 Nov 9;13(22):3868.